DoğaManşet

Çin elindeki fildişi depolarını yok ediyor

0
Fotoğraf: Mongabay.com
Fotoğraf: Mongabay.com

Fotoğraf: Mongabay.com

Her şey Çin’de haftalık yayınlanan bir gazetede çıkan “Kanlı Fildişi: Çin’in Büyük Fildişi Kaçakçılığı Vakalarının Ardından” başlıklı yazının sosyal medyada viral bir şekilde yayılmasıyla başlamış gibi görünüyor. Soyları tükenmekte olan fillerin yasadışı avcı çeteleri tarafından katledilmesine ve bir fil soykırımı yaşanmasına neden olan fildişi ticaretinin en büyük faili Çin’de, bu haberin 10 milyondan fazla kullanıcı tarafından paylaşılmasının ardından konu çevrecilerle sınırlı alandan kitlesel medyaya taşınmış oldu. İşte Çin’in elindeki kaçak fildişi depolarını yok etme kararı bunun  ardından geldi.

Posterde şöyle yazıyor: Kan damlayan bir fildişine sahip oılmak ister misiniz? Satın almayı bırakırsanız cnayetler de durabilir.

Posterde şöyle yazıyor: Kan damlayan bir fildişine sahip olmak ister misiniz? Satın almayı bırakırsanız cinayetler de durabilir.

Karar önemli, çünkü Çin’de giderek büyüyen orta sınıf, fildişinden yapılma, çoğu dinsel bir amaca hizmet eden bibloların en büyük alıcı kitlesi. Sadece 2012’de bu bibloların yapımında kullanılan fildişlerini hayvanların çenelerinden sökmek için öldürülen fil sayısı 35.000 civarındaydı. Üstelik Afrika’da bu avları sürdüren çetelerin Orta Afrika ülkelerinde yarattığı terör de işin cabası. Dolayısıyla sıradan Çinli tüketicinin, kullandığı fildişi bibloların nasıl kanlı bir ticaretin sonucu olduğunu kavramaya başlamasının Çin hükümetinin kararını kolaylaştırdığı söyleniyor.

Ama bu karardan kısa bir süre önce aynı şeyi ABD’nin yaptığını da eklemek gerek. Obama yönetimi geçen Ekim ayında elindeki 6 ton fildişini yok etmişti.

Yaban Hayatı Koruma Vakfı (WCS)’in yaptığı açıklamaya göre Çin hükümeti elindeki 6,1 ton fildişini gelecek hafta Guangzhou‘da yapacağı bir törenle yok edecek.

Bu karar sadece Çin’in fildişi kaçakçılığının en önemli alıcı ülkesi olmasından kaynaklanmıyor. Aslında Çin hükümeti açtığı fildişi oymacılığı kurslarıyla ve fildişi satışına izin vermesiyle de bu kanlı ticaretin en önemli nedeni durumundaydı. Bu kararın Çin’in fildişi konusundaki politikasını değiştirmesi anlamına gelmesi halinde, her gün yüze yakın filin katledilmesine neden olan bu kanlı ticaret yavaşlayabilir.

Fil soykırımını önlemek için atılacak her adım önemli. National Geographic’in yayınladığı harita Afrika’da 1979’da 1,3 milyon olan fil nüfusunun büyük ölçüde bu yasadışı avcılık nedeniyle 2007’de nasıl 400 binler civarına gerilediğini ortaya koyuyordu. Bugün sayı çok daha azalmış durumda. Fildişi ticareti 1989’da yasaklanmıştı.

Kaynak: National Geographic

Kaynak: National Geographic

Mongabay’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.