Kültür-Sanat

Çılgın Şefli El Sistema İstanbul’a geliyor

0

El Sistema’da yetişmiş, şimdiden efsaneye dönüşen genç ve yetenekli şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nı iki özel konser için ilk defa İstanbul’a geliyor. Orkestra, 8 Ağustos Pazartesi ve 9 Ağustos Salı akşamları Haliç Kongre Merkezi’nde iki özel konser verecek.

Henüz 23 yaşındayken Gustav Mahler Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması’nı kazanıp tüm dikkatleri üzerine toplayan Gustavo Dudamel müzik yaşamına El Sistema’da keman öğrenerek başladı. Hem orkestrasına hem de dinleyicilere verdiği müthiş enerjisiyle Dudamel, günümüzün en başarılı şeflerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

Şef Gustavo Dudamel yönetimindeki orkestra, 8 Ağustos akşamı saat 21.00’de gerçekleştirilecek ilk konserde Tchaikovsky’nin Hamlet, Orkestra İçin Fa minör Fantezi Uvertür, Op.67, Romeo Juliet, Fantezi Uvertür, Fırtına, Fa minör Senfonik Fantezi, Op.18 ve Francesca Rimini, Dante’den Esinli Senfonik Fantezi, Op.32 eserlerini seslendirecek. Orkestra, 9 Ağustos Perşembe akşamı ise, Ravel’in Daphnis ve Chloë, Süit No. 2, Castellanos’un Santa Cruz de Pacairigua, Senfonik Süit, Chávez’in 2. Senfoni, “Sinfonia India” ve Stravinsky’nin Ateşkuşu Bale Süiti (1919) adlı eserlerini seslendirilecek.

DEV EKRANDA EL SISTEMA’NIN HİKÂYESİ

Ayrıca konserin yanı sıra  El Sistema’yla bağlantılı bir dizi yan etkinlik de düzenleniyor. Yan etkinliklerin ilkinde esin kaynağını sanatın evrensel, engel tanımayan gücünden alan Social Inclusion Band’in ardından Beyoğlu Belediyesi Gençlik Orkestrası üyeleri konser verecek. 6 Ağustos akşamı saat 21.00’de Galata Meydanı’nda gerçekleştirilecek konserin ardından, saat 21.30’da El Sistema’nın hikâyesini anlatan Çalmak ve Mücadele Etmek filmi meydana kurulacak dev ekranda gösterilecek.
Meydan’daki yan etkinlikler 7 Ağustos Pazar günü de devam edecek. Saat 21.00’de başlayacak etkinlikte Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın müzik gruplarından Caracas Brass Ensemble ve orkestranın perküsyon ekibi Atalaya Percussion Ensemble’ın iki  konser verecek. Ayrıca, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamayı ve barışın sesini müzikle duyurmayı amaçlayan Barış İçin Müzik Çocuk Atölyesi ve Sulukule Kentsel Yıkım ve Yenileme Bölgesi’ndeki çocukları, içinde bulundukları zorluklara rağmen yetenek ve potansiyelleri değerlendirilerek yaşama kazandırmayı amaçlayan Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi de sahneye çıkacak.
8 Ağustos günü ise The Marmara Taksim’de El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu ile El Sistema ve bu modelin Türkiye’de nasıl uygulanabileceği üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Edirnekapı Barış İçin Müzik Projesi temsilcilerinden, akademisyen Yeliz Yalın Baki, keman virtüözü Cihat Aşkın, piyano virtüözü Süher Pekinel’in katılımıyla, gerçekleştirilecek söyleşinin moderatörlüğünü İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu üyesi Feyzi Erçin yapacak.

Çocukları müzikle buluşturmaya var mısınız?

İKSV, müzikseverleri Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın konserleriyle yalnızca sosyal dönüşümde müziğin nasıl bir güç haline gelebildiğine tanık olmaya değil, İstanbullu çocuklarla bu mucizeyi paylaşmaya da çağırıyor.
Dileyen müzikseverler, yapacakları bağışlarla İstanbul’da kültürel etkinliklere katılma şansı bulamayan çocukları müzikle buluşturacak. Düşler Akademisi ve Sulukule Çocuk Sanat Atölyeleri’nin de aralarında olduğu sivil toplum kuruluşlarının aracılığıyla belirlenecek çocukların Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası konserini izlemesini sağlamak için 250, 500, 1.000 ve 5.000 TL’lik bağış bedellerinden birini tercih ederek 5, 10, 20 veya 100 çocuğu bu unutulmaz konsere davet edebilecek. Ayrıntılı bilgi ve sorular için (212) 334 07 94 numaralı telefon aranabilir.


Yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem

Venezuela’da başarılı  bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu’nun başlattığı ve kendi deyimiyle “yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem” olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.  1975’ten bu yana, farklı  politik görüşlerden 10 farklı yönetimin desteğini alarak bugünkü hayranlık uyandıran konumuna gelen El Sistema, toplumsal değişim için müziğin gücünü kanıtlayan sosyal bir sistem. Tamamıyla devlet ve bağışçıların destekleriyle yaşatılan ve gençleri müzikle kucaklayan, yoksulluğun ve suçun dünyasından uzaklaştırarak onları üreten bireyler haline getiren El Sistema, bugün 280 müzik merkezinde 15 bin eğitmeni ile 350 bin gence ulaşan, bünyesinde 150’yi aşkın gençlik, 70 çocuk ve 30 senfoni orkestrası barındıran geniş çaplı bir sosyal sistem.

Müzik dolu bir hayat

1981’de Venezuela’da
doğan ve müzik yaşamına El Sistema’da keman öğrenerek başlayan Gustavo Dudamel, yalnızca 23 yaşındayken,
Gustav Mahler Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması’nı kazanıp dünyayı hayrete düşürdü. 2006’da İsveç Gothenburg Senfoni Orkestrası’nın Daimi Şefi olan Dudamel, 2009’dan bu yana
Los Angeles Filarmoni’nin Müzik Direktörlüğü’nü yürütüyor.

Venezüella Simón Bolívar Senfoni Orkestrası
Şef Gustavo Dudamel

8-9 Ağustos 2011, 20.30
Haliç Kongre Merkezi, Sütlüce

 

Program
08 Ağustos 2011, 20:30

Piotr Ilyich Tchaikovsky
Shakespeare’in Hamet’i üzerine Fantezi Uvertür, Op. 67

Shakespeare’in Romeo ve Juliet’i üzerine Fantezi Uvertür

Shakespeare’in Fırtına’sı Üzerine Senfonik Fantezi, Op. 18

Francesca da Rimini Senfonik Şiiri, Op. 32

09 Ağustos 2011, 20:30

Maurice Ravel
Daphnis ve Chloé’den Süit, No. 2, “Lever du Jour, Pantomime, Danse Générale”

Evencio Castellanos
Santa Cruz de Pacairigua, Senfonik Süit

Carlos Chávez
2. Senfoni, “Sinfonia India”

Igor Stravinsky
Ateşkuşu Süiti (1919)

Birgün – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.