Poşu taktığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve 21 aydır tutuklu bulunan Cihan Kırmızıgül’ün 6. duruşmasında da tahliye kararı çıkmadı.
Beşiktaş’taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık polisler dinlendi. Savcı tanık polislerin çelişkili ifadelerine rağmen Kırmızıgül hakkında 11 yıla varan ceza istedi. Avukatlar ve Cihan Kırmızıgül’ün tahliye talebi kabul edilmedi. Duruşma 9 Aralık’a ertelendi.
Cihan Kırmızıgül’ün yargılandığı 6. duruşmada, Kırmızıgül gözaltına alındıktan sonra tutanağı hazırlayan polisler Halil Kuloğlu, Erkan Güneş, Günay Altun, Soner Ergezer tanık olarak dinlendi.
Tanık polis Erkan Güneş, olayın üzerinden uzun zaman geçtiği için sanığı teşhis edemediğini söyledi. Kırmızıgül’ün avukatlarının, “Gizli tanığının ifadesinin alınması ve teşhisi konusunda sözlü olarak sanığı tarif etmesini istediğiniz mi” şeklindeki sorusunu polis Güneş, uzun zaman geçtiği için hatırlamadığı şeklinde yanıtladı. Avukatlar, tutanaktan böyle bir yöntemin uygulanmadığının anlaşıldığını belirterek, bunun usule aykırı olduğunu söyledi.
Polis Günay Altun, Kağıthane Emniyet Müdürlüğü’nde Terör ve Güvenlik Büro Amiri olarak görev yaptığını söyledi. O tarihte BİM’lere saldırılar düzenlendiğini, kendi bölgelerinde de önlem amacıyla sivil polisleri pusu amacıyla bazı noktalara yerleştirdiklerini söyledi. Olay günü kendisine gelen telefonla molotoflu eylem düzenlendiği bilgisinin verildiğini söyleyen polis Altun, kendisiyle iletişim halinde olan polisin iki kişiyi takip ettiklerini söylediklerini ifade etti. Olay yerine gittiğinde şahsın yakalandığını ve kendisinin de arabaya bindirdiğini belirtti.
Polis Soner Ergezer de, olay günü BİM önünde pusuda olduklarını söyledi. Caddede BİM’e molotof atıldığını gördüklerini sayıca yetersiz oldukları için olaya müdahale etmediklerini kaydetti. Molotof atan şahısları takip etmeye başladıklarını savunan Ergezer, molotof atan kişinin yakalanan Cihan Kırmızıgül olduğunu iddia etti.
Avukat Sait Tanrıverdi, Cihan’ı yakaladığını söyleyen Okan Yılmaz adlı polisin daha önce verdiği tanık beyanında, canlı takip olayının gerçekleşmediğinin ifade edildiğini hatırlattı. Mahkemede ifade veren tanık polislerle polis Okan Yılmaz’ın ifadelerinin çeliştiğine dikkat çekti.
İddia makamı olan savcı ise esas hakkındaki mütaalanın değiştirilmesini istedi. Bir önceki duruşmada görevli savcı yeterli delil bulunmadığı için Cihan Kırmızıgül’ün tahliyesini isterken, bu duruşmada görev alan savcı, Kırmızıgül’ün polislere mukavemet ettiğine dair herhangi bir kanaatin oluşmadığından kaynaklı, bu suçtan beraatine, ancak eylemi gerçekleştiren kişi olduğuna kanaat getirildiğinden dolayı cezalandırılmasını istedi.
Kırmızıgül’ün avukatı Suat Eren, müvekkilin mütaalaya göre cezalandırılması halinde 11 yıla yakın ceza alacağına olduğuna dikkat çekti. Eylemi gerçekleştiren kişinin Cihan Kırmızıgül olduğuna dair somut bir delil bulunmadığına dikkat çeken Suat Eren, polislerin tanıklıklarının baz alınarak ceza istenmesinin usullere aykırı olduğunu kaydetti. Müvekkili Cihan Kırmızıgül’ün öğrenci olduğunu söyleyen avukat Suat Eren, tutukluluğun eğitim-öğretim hayatını etkileyeceğine dikkat çekti, tutuksuz yargılanmasını ve tahliyesini talep etti.
Talepleri değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihan Kırmızıgül’ün tutukluluğunun devamına karar verdi.
(Ajanslar)