Kültür-SanatManşet

Çiğdem Mater’e İtalya’dan Sinemada Kadın Ödülü

0

Venedik Uluslararası Film Festivali‘nin 2022 Sinemada Kadın Ödülü (WiCA) 2013 Gezi Parkı eylemlerinde yer aldığı gerekçesiyle 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan sinemacı Çiğdem Mater‘e ithaf edildi.

Bianet’in haberine göre; Venedik Bienali’nce düzenlenen festival kapsamında kadınların sinemasal başarılarını gündeme getirmeyi amaçlayan WiCA jürisi 2022 ödülünü Türkiye’den sinemacı Çiğdem Mater’e vermeyi kararlaştırdı.

Çiğdem Mater, 2013’teki Gezi Parkı eylemlerinde yer almış, Gezi Parkı protestolarını konu alan bir film yapmayı tasavvur etmiş olmakla suçlanmıştı.

İtalya Haber Ajansı ANSA’nın haberine göre, İtalya Kültür Bakanlığınca desteklenen WiCA, otoriter yönetimlerin mağduru oldukları için seslerini duyuramayan bütün kadınları onun kişiliğinde anmak üzere 79. Venedik Uluslararası Film Festivali kapsamında Çiğdem Mater’i ödüllendirdiğini açıkladı.

Gazeteci ve film eleştirmeni Angela Prudenzi, sinema oyuncusu Claudia Conte ve gazeteci ve akademisyen Cristina Scognamillo‘nun önerileriyle ihdas edilmiş olan WiCA ödülü, geçtiğimiz yıl Afgan iş insanı ve kadın hakları savunucusu Zahra Ahmadi ile Taliban‘ın iktidara gelmesinin ardından ülkeden çıkmayı başararak Afgan kadınların mücadelesine yurt dışından destek veren yazar ve yönetmen Şahribanu Sadat’a verilmişti.

Etkinlik 31 Ağustos 10 Eylül tarihleri arasında Venedik Lido salonlarında gerçekleştirilecek.

Amacı sanat, eğlence, ve sanayi olarak bütün biçimleri içinde sinemayla ilgili farkındalık yaratmak ve özgürlük ve diyalog ruhuyla sinemayı ilerletmek festival, Uluslararası Film Yapımcıları Dernekleri Federasyonu‘nunca (FIAPF) tanınıyor.

Ödüller, hepsi kadın sinema yazarları olan Fulvia Caprara, Alessandra De Luca, Titta Fiore, Alessandra Magliaro, Antonella Nesi, Chiara Nicoletti, Cristiana Paternò, Angela Prudenzi, Barbara Righini, Marina Sanna, Stefania Ulivi ve Paola Casella‘dan oluşan bir jüri tarafından dağıtılıyor.

WiCA’nın küratörlüğünü aynı zamanda ödülün kaynaklarını da yöneten sinema oyuncusu ve kültür girişimcisi Claudia Conte yapıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.