İklim KriziManşetYerel

CHP’li yerel yönetimler, Bodrum’da iklim krizi için buluştu

0

İklim krizinin yerel yönetimler açısından değerlendirildiği,  “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Dördüncü Belediyeler Buluşması” geçen hafta sonu Bodrum’da düzenlendi. İklim değişikliği ve enerji verimliliğinin masaya yatırıldığı etkinlikte doğal afetlere karşı dayanıklılık, ulusal ve yerel düzeyde afet riskine karşı önlemler, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne göre yapılacak olan çalışmalar ele alındı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “İklim değişikliği bir gerçek. Eski günlere dönme şansımız yok” dedi.

 10 Aralık’ta Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin ana teması, “İklim Nötr Şehirler Hedefinde Adil Geçiş” olarak belirlenmişti.  İklim krizinin ve yerel yönetimler açısından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak iklim eylem planlarının düzenlendiği buluşmaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik, Murat Taşçı’nın piyano ve Erkan Oğur’un müzik dinletisi ile başladı.

‘Yanan ağaçların sesi ve hayvan çığlıklarıyla hayata devam edemeyiz’

Açılış konuşmasını yapan Ahmet Aras şunları söyledi: “İnsanlık ekosisteme karşı sorumlu ve bugün sorumsuzluğumuz neticesinde bir çöküşe tanıklık ediyoruz. Birleşmiş Milletler bu çöküşü “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen iklim raporu ile açıklıyor.  Yanılgıya yer bırakmayan uyarıları ile bu rapor, burada olan biteni anlatacağımız aşamayı çoktan geride bıraktığımızı, bizzat deneyimlediğimiz bir dönemde olduğumuza dikkat çekiyor.  Geçtiğimiz sene hepimizin şahit olduğu, küçük bir kıvılcımın tabiatı ele geçirişine ve sizi çaresiz bırakışına tanık olduk. Kulaklarınız tutuşan ağaçların sesi ve canını kurtarmaya çalışan hayvanların çığlıklarıyla doluyor ve siz o seslerle hayata devam ediyorsunuz.”

Aras, iklim değişikliğine karşı Bodrum’da yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:  “Küresel Başkanlar Sözleşmesi’ne imza attık ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlama sürecine girdik. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kurduk. Avrupa Birliği’nin 2030 hedefi için belirlediği misyon çağrılarından 2030 yılına kadar desteklenmek üzere İklim Adaptasyon Misyonu seçildik ve Avrupa Birliği’nin 3 yıllık bir Ufuk Avrupa Projesi olan Craft Citys’ seçilerek iklim nötr geçişlerini sürdürülebilir kılmak ve yenilikçi yaklaşımları test etmek için seçilen 60 şehre dahil olduk. “Eş Düzeyli Öğrenme Fırsatları Programı’na” dahil olduk. Buluşmalarımıza katılan tüm Belediye Başkanlarımız Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği karar ve hedefler doğrultusunda Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayarak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlama çalışmaları da bu adımları sıklaştırma çabalarımızdan biri oldu.”

 Türkiye’nin hava olaylarında Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu belirten Aras,  “Ülkemizin IPCC tarafından kabul edilen ‘İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık’ başlıklı raporda aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğu ortaya kondu. Akdeniz’in 22 ülkesi dünyanın geri kalanından yüzde 20 daha hızlı ısınıyor. Bu şekilde devam edersek, topraklarımızın önemli bir kısmı yerleşilemez hale gelebilir. Dolayısıyla bu dramatik değişime karşı her Akdeniz ülkesi ve bu ülkeyi yönetenlerin bu konuyu ele almaları gerekiyor. Birlikte daha geniş bir ölçekte çalışırsak başarılı olabiliriz” diye konuştu.

‘İçinde yaşadığımız çağ dayanıklılık çağı’

Dünyayı mahveden şeyin sınırsız tüketim alışkanlığı olduğunu vurgulayan Ahmet Aras,  aşırı tüketime dikkat çekti:

“Neoliberal politikalar hepimize örnek bir hayat biçti; Tükettiğin kadar varsın. İnsanlığın daha evvel beş kez yaşadığı yok oluşların bir benzerinin başında olduğumuz şu dönemde gerçeği olduğu gibi görmek ve eylem planını dayanışma ile harekete geçirmek zorundayız.  Jeremy Rifkin’in dediği gibi içinde yaşadığımız çağ dayanıklılık çağı. Narkissos’a dönüşen, kendini seyrederek ömrünü tüketen insanlar olarak bu çağı atlatamayacağımız açık. O halde geleceği dayanışmayla hep birlikte inşa edeceğimizi akılda tutarak hareket etmeliyiz.”

Türkiye’deki büyük dönüşümü gerçekleştirecek olanların genç kuşak olduğuna dikkat çeken Aras, kürsülerini onlarla paylaşacaklarını söyledi; içinde bulunduğumuz yüzyılda iklim krizinin etkileri nedeniyle belirsizliklerle dolu bir döneme girdiğimizi hatırlattı:

” Türkiye ve Avrupa iklim değişikliğine uyum sağlarken kimseyi arkada bırakmayacak politikaları hayata geçirmede kararlı.  İklim değişikliği bir gerçek. Eski günlere dönme şansımız yok. O zaman şu andan itibaren geleceği kurtarmak üzere yaşanabilir, adil kentleri bir arada inşa etmek, iklim hareketinin sesini yerelden yükseltmek hepimizin görevi.”

Açılış konuşmaların ardından, “Kimseyi Geride Bırakmamak”, “Birlikte Dönüşmek” ve “Belediye Başkanları Oturumu” olmak üzere üç oturumda gerçekleşti. Yedi belediyenin bir araya gelerek oluşturduğu “İklim Koordinasyon Kurulu” buluşmasında ise “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” konuşuldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.