TürkiyeDoğa MücadelesiManşet

CHP’li Öztunç: AKP iklim kriziyle mücadele edeceğine, rantçılara para kazandırmaya çalışıyor

0

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, torba yasada öngörülen lastik yakma tesisleriyle ilgili olarak, “AKP iklim kriziyle mücadele edeceğine, rançılara para kazandırmaya çalışıyor. Akılları, fikirleri birilerine para kazandırmakta” dedi. 

Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli torba yasa AKP’li milletvekillerinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı‘na (TBMM) sunulmuş, 13 Ekim’de alt komisyonda görüşüldükten sonra da 21 Ekim’deki üst komisyon toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti.  

‘Lastik yakana temiz enerjiymiş gibi teşvik vermeye çalışıyorlar’

CHP’li Öztunç, kanun teklifine her bakıldığında başka bir sorunla karşılaşıldığına dikkat çekerek “Biyokütlenin tanımını değiştirip, lastik yakana temiz enerjiymiş gibi teşvik vermeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

‘YEKDEM’den faydalanabilecekler’

Öztunç, torba yasada biyokütle santrallerinde lastik atıklarının yakılmasının önünü açan bir kanun teklifinin yer aldığını da belirtti. Bu konuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan CHP’li vekil şunları söyledi: 

Bu haliyle, lastik yakarak elde edilecek enerji, yenilebilir enerji olarak kabul edilecek ve YEKDEM’den faydalandırılabilecek. Daha şimdiden Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesisleriyle ilgili haberler duyuyoruz. Yasalaşırsa, önünü alamayız. AKP iklim kriziyle mücadele edeceğine, rançılara para kazandırmaya çalışıyor. Akılları, fikirleri birilerine para kazandırmakta” 

Teklifte neler var?

Telifle birlikte şu değişimlerin yaşanması bekleniyor:

  • Havaya çok miktarda kimyasal ve zehirli gaz salan, araba lastiği, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallerinin önü daha da açılıyor.
  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) kapsamı genişletilerek Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artmasına neden olunuyor.
  • Cumhurbaşkanı izni ile T.C. Kanunlarından muaf enerji şirketleri kuruluyor.
  • Enerji yatırımları için gereken taşınmazlar kolayca, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak ediliyor.
  • Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.
  • HES’ler, JES’ler ve RES‘lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor. Bu santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da arttırılıyor.

Ekoloji örgütleri kanun teklifinin iptali için imza kampanyası başlatmıştı

Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli torba yasanın iptali için doğa, yaşam ve kent savunucuları imza kampanyası başlatmıştı. Başlatılan imza kampanyasına 100 örgüt destek vermişti.

Bireysel olarak da imzalanabilen change.org üzerinden başlatılan kampanyaya hala destek verilebiliyor.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.