İklim KriziManşetTürkiye

CHP’li Kara, Bakan Özhaseki’ye egzoz gazı emisyonlarını sordu: Neden işlem yapılmadı?

0

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, egzoz gazı emisyonlarına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kara, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ettiği önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yönelik hazırlanan 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na dayandırdı.

Milletvekili Kara, önergesinde Sayıştay raporlarında Bakanlığın birçok konuda ilgili mevzuatlara aykırı davrandığının tespit edildiğini hatırlatarak “İklim krizinin etkisini günden güne daha da yıkıcı şekilde hissettiğimiz bu dönemde, bakanlıktan beklenen mevcut mevzuatları uygulaması ve daha somut çözümler için planlamalar yapmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Kara önergesinde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) aracılığıyla egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan 100 adet motorlu taşıt sahibinin tespit edilmesine rağmen mevzuatta belirlenen idari para cezası işleminin yapılmadığına da değindi. Önergede ayrıca şunlara yer verildi:

“Buna ek olarak; egzoz gazı emisyonu ölçüm istasyonlarında istihdam edilen personellerin Millî Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim belgeleri bulunmamasına rağmen il müdürlüklerince bu istasyonlara egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgeleri verilmiştir.”

Bakan Özhaseki’ye yöneltilen sorular ise şöyle:

  1. Bakanlık tarafından egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen niçin mevzuata uygun idari para cezası işlemi yapılmamıştır?
  2. 2023 yılı itibariyle, Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi aracılığıyla egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmiş midir?
  3. Eğer tespit edildi ise sayıları ne kadardır ve idari para cezasına yönelik işlem yapılmış mıdır?
  4. Egzoz gazı emisyonu ölçüm istasyonlarında istihdam edilen personellerin Millî Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim belgelerine sahip olmadıkları ortaya çıkmıştır. Sözü geçen personeller onaylı belgelere sahip olmadıkları halde hangi kriterler göz önünde bulundurularak istihdam edilmiştir ve bu istasyonlara neden ölçüm yetki belgesi verilmiştir?
  5. Trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklı egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği kentlerimizdeki canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kirliliğin sebep olduğu sağlık etki maliyetlerine ilişkin bir hesaplamanız var mıdır?
  6. Egzoz gazından kaynaklı sağlık etki maliyetlerini azaltmak için bir planlamanız ve çalışmanız mevcut mudur?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.