Doğa MücadelesiManşet

CHP’li Ali Öztunç: Marmara’da hayaller oksijen, gerçekler ölü balıklar

0

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Marmara Denizi‘ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle gündemde yer alan haberlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın sessiz kalmasını eleştirdi.

Milletvekili, Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorunuyla ilgili etkin ve şeffaf mücadelenin yürütülmediğini ifade etti.

‘Böyle süreç yönetilebilir mi?’

Öztunç, süreçle ilgili yeterli bilgi paylaşılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

Marmara Denizi Eylem Planı’nda yer alan birçok husus, o dönemde CHP Doğa Hakları olarak sıraladığımız önerileri karşılamıştır. Birçok bilim çevresi de eylem planını olumlu karşılamıştır. Seferberlik hali deyip, toplumsal uzlaşı sağladığımızı düşündük. Peki sonuç? Sonuç her zamanki gibi. Bakan Murat Kurum, birkaç hafta ne yapıldığını paylaştı. Sonra O da sustu. Ergene desarjı halen sürüyor örneğin. Böyle süreç yönetilebilir mi? Bilgi kaçırarak, kimseyi sürece katmadan oldu bittiye getirmekten başka bir şey değil bu.”

‘Karadeniz ve Ege’yi de etkileyecek’

Ali Öztunç, Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve müsilaj sorununun sadece bu denizle bağlantılı olmadığının da altını çizerek, açıklamalarına şöyle devam etti:

MAREM’in ‘Kütlesel Müsilaj Oluşumunun Durumu ve Marmara Denizi Ekosisteminde Bıraktığı Etkiler’ isimli çalışmasında Marmara Denizi’ndeki kirliliğin Karadeniz’i yok olma sürecine sokacağı, Ege Denizi’ni büyük bir risk altına sokacağı açıkça dile getirilmiştir. Böyle bir durumda, bu denizlere kıyısı olan devletlere karşı da sorumluluklarımız doğacak. Bakanlık, denize oksijen veriyoruz, yüzey temizliği yapıyoruz gibi görsel algı yaratmayı bırakıp, işin esasına dair çaba göstermeli.”

You may also like

Comments

Comments are closed.