EğitimEkonomiManşetTürkiye

CHP’li Ahmet Akın: Öğrencilere verilen burs ve kredi faturaya bile yetmiyor

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, öğrencilere verilen burs ve kredi miktarlarındaki yetersizliğe ve öğrencilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin bir açıklama yaptı.

“Üç yıl içinde yani tek adam rejiminin hayata geçirildiği günden bugüne faturalar, neredeyse yüzde 100 oranında arttı” ifadelerini kullanan Akın, bu süre zarfında öğrencilere verilen burs ve kredilerin ise sadece yüzde 30 oranında arttığını söyledi.

Ahmet Akın, “Bir öğrenci evinde ortalama bir hanenin tüketiminden daha az tüketim yapsa bile verilen burs ve kredi tutarı tek başına artık faturalara dahi yetmiyor” ifadelerini kullandı.

‘Sorun çözeceğine azarlıyor’

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz göreve başladığımızda üniversite öğrencilerinin bursları 45 liracıktı. Ya elinize dizinize dursun ya. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı” açıklamasına tepki gösteren Ahmet Akın şunları söyledi:

“İktidarın yıllardır yurt sorununu çözmemesi nedeniyle, öğrencilerimiz; büyük barınma sorunuyla karşı karşıya. Ülkeyi yöneten AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gençlerimizi ‘elinize dizinize dursun’ diye azarlıyor. İktidar öğrencilerin barınma sorunun önemsemiyor. Yüksek kiralara rağmen eve çıkmak zorunda kalan öğrencilerimizi başka bir sorun daha bekliyor. Bu da iktidarın yaptığı zamların adeta zulme dönüşen faturalar gerçeği. Kiralık evlerde barınmak zorunda kalan milyonlarca üniversite öğrencisinin artan faturaları için yirmi yıl geriye gitmeye gerek yok.”

‘Faturalara bile yetmiyor’

Bursun her üniversite öğrencisine çıkmadığını hatırlatan Akın, “Kardeşlerimiz krediye başvursa da bu tutarı ileride faiziyle geri alıyor. TÜİK verilerine göre, ortalamanın altında aylık 200 kilovatsaat olarak tüketimin faturaya yansıması 90 liradan 180 liraya çıktı. Isınma amaçlı ortalama tüketimin altında yapılan 200 metreküplük doğalgaz tüketimi de 200 lirada 400 liraya çıktı. İnternet paketleri ise 45 liradan 70 liraya çıktı. Elektrik, doğalgaz ve internete yapılan zamlar nedeniyle öğrencilerin üç yıl önce ortalama 356 lira olan fatura yükü şimdi 700 lirayı geçti. Buna göre bir öğrenci evinde ortalama bir hanenin tüketiminden daha az tüketim yapsa bile verilen burs ve kredi tutarı tek başına artık faturalara dahi yetmiyor” dedi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.