EnerjiManşetTürkiye

CHP’li Akın’ın Akkuyu açıklamasına nükleer karşıtı aktivistler ve Yeşiller’den tepki: İzin vermeyeceğiz!

0

CHP‘nin enerji ile altyapıdan sorumlu genel başkan yardımcısı Ahmet Akın‘ın Mersin Gülnar‘da inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ifadeleri nükleer karşıtı örgütler ve Yeşiller‘in büyük tepkisine neden oldu.

“CHP olarak nükleer enerjiye karşı değiliz. Devlette devamlılık esas olduğu için Akkuyu NGS projesi tabii ki devam edecek” diyen Akın’a, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı,Daha bir sene önce nükleerin eski bir teknoloji olduğunu, Türkiye’nin ihtiyacı olmadığını ve @Akparti’nin inat uğruna bunu yaptığını söylüyordunuz. Ne değişti?” diye sordu. 

Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili CHP içinde de farklı görüşler bulunuyor. Gazetemizle bir video bağlantı yapan Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, iktidara gelmeleri halinde, santral inşaatını millileştirmek bir yana yıkacaklarını söylemişti.

[CHP’de Akkuyu krizi] Başarır: Santrali yıkacağız, Akın: İktidarımızda devam edecek

NKP: Açıklama şaşkınlık ve tedirginlik yarattı

Akın’ın ifadeleri üzerine bir açıklama yayımlayan Nükleer Karşıtı Platform, “Türkiye’nin enerji politikaları içerisinde nükleer enerji santrallarının hem ekonomik hem de teknik açıdan yanlış bir tercih olduğuna ve bu santral inşaatının derhal durdurulmasının ülke yararı taşıdığına” dikkat çekti. Açıklamada “Akın’ın iktidara geldiği günden bu yana nükleer inadında direten, bilim insanları ile yaşam savunucularının yaptığı itirazları ve Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) yapım aşamasındaki ihmaller zincirini görmezden gelen siyasi iktidar ile aynı eksende yaptığı bu açıklamalar şaşkınlık ve tedirginlik yaratmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de kurulmak istenen nükleer santrallarin küresel sermayenin oluşturduğu nükleer lobilerin kar hırsına hizmet ettiği kaydedilen açıklamada, şunlar denildi:

“Milli enerji politikaları, savunma ihtiyacı ve enerji talep artışı bahanesi ile ülke kaynakları; pahalı, riskli, kirli, atık sorunu çözülmemiş ve bizi Rusya’ya daha da bağımlı hale getirecektir. Unutulmamalıdır ki; Rus sermayesi hâkimiyetinde olan Akkuyu NGS Rusya’nın nükleer enerji sektöründeki yayılmacı anlayışının somut bir ürünüdür. Faaliyete geçmesi halinde kârı Rusya’ya, bir kaza ya da saldırı halinde meydana gelecek facianın sonuçları ve sorumluluğu ise bize ait olacaktır.

‘Kabul etmiyoruz, izin vermeyeceğiz’

Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin yarattığı yıkımın etkilerinin devam ettiği günümüzde, daha faaliyete geçmeden inşaat sahasında yaşanan onca olumsuzluk ve temel çatlakları ile sık sık gündeme gelen Akkuyu NGS inşaatının hala neden durdurulamadığına ilişkin muhalif tutumunu ortaya koyarak, güçlü bir kamuoyu oluşturmak yerine ana muhalefetin, neoliberal politikalar ve piyasacı bir bakış açısıyla siyasi iktidarın uyguladığı politikaların devamı niteliğinde açıklamaları anlaşılır değildir.

Nükleer santral başta olmak üzere ekolojik yıkım politikaları açısından son derece kritik bir seçim dönemine girmiş bulunuyoruz. Siyasi partilerin seçim stratejileri ve ittifak denklemlerinde ekolojik açıdan sakıncalı projelere taviz vermelerini kabul etmiyoruz.

Toplumun genelini ilgilendiren, gelecek kuşakları riske sokan, sadece sermayenin amacına hizmet eden nükleer santralların seçimlerde oy kazanmak amacıyla siyasi bir malzeme olarak sunulmasını kınıyoruz. Milyonlarca yurttaşımızın temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı içinde bulunduğumuz zor dönemde, iktidara aday olan muhalefet partilerini halkın beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üretmeye davet ediyoruz.”

NKP’nin açıklamasında Türkiye’nin nükleer santrallere ihtiyacı olmadığı vurgulanarak, “insanlara, çevreye ve doğaya zarar veren, iklim krizine, enerji talebi ve enerji yoksulluğuna çözüm olarak sunulan sadece Mersin Akkuyu’da değil; Sinop İnceburun ve Kırklareli İğneada gibi Türkiye’nin en değerli ekolojik ve stratejik yerlerinde nükleer santral kurmak girişimlerine acilen son verilmesi, nükleer santralların ülke gündeminden çıkarılması” talep edildi. 

Açıklama, “Nükleer Karşıtı Platform (NKP) olarak, telafisi mümkün olmayan faciaların yaşanmaması için demokratik ve hukuki her türlü direniş ve örgütlenme hakkımızı kullanarak nükleer santralların faaliyete geçirilmesine izin vermeyeceğimizin altını çiziyoruz” cümleleriyle son buldu.

Yeşiller: Ne değişti? 

CHP’li Akın’ın ifadelerine Yeşiller Partisi’nden de tepki geldi. Eş Sözcü Özlem Teke Taşdemir, Akın’ın sözlerine, sosyal medya hesabından “Türkiye’nin düştüğü en büyük bataklık #Akkuyu‘ya iklim krizinin sebebi fosile ve enerjide dışa bağımlılığa itirazı olmayan muhalefet ne vadediyor! Ülkeler nükleere veda ediyor, fosil bağımlılığından kurtulmak için yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor” eleştirisini yöneltti. 

Eş Sözcü Koray Doğan Urbarlı da Ahmet Akın’ın bir yıl önce bir tv kanalındaki sözlerine yer vererek, ” Sayın @ahmetakin  ne değişti? Daha bir sene önce nükleerin eski bir teknoloji olduğunu, Türkiye’nin ihtiyacı olmadığını ve @Akparti ’nin inat uğruna bunu yaptığını söylüyordunuz. Ne değişti?” diye sordu. 

Sosyal medyada Ahmet Akın ile Ali Mahir Başarır’ın ifadeleri arasındaki keskin farklılığa da dikkat çekildi, CHP’nin nükleer politikasının hangisi olduğu soruları yöneltildi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.