Türkiye

CHP’den “Hakikat Komisyonu” önerisi

0

CHP’nin İnsan Hakları’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin bu konuda uzlaşması gerektiğini söyledi.CHP’nin İnsan Hakları’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı avukat Sezgin Tanrıkulu, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantasında Türkiye’nin son 30 yıl içerisinde tramvalar yaşadığını söyledi. Bu süre içerisinde bir çok kayıp, yargısız infaz ile insanlığa karşı bir çok suç işlendiğini ifade eden Tanrıkulu, 1993 ile 2005 yılları arasında insan hakları ihlallerini araştırma adına bir çok komisyon kurulduğunu hatırlattı. Bu komisyonların çok ciddi bilgilere ulaşarak raporlar hazırlamasına rağmen, bu raporların sonuçsuz kaldığını söyleyen Tanrıkulu, TBMM bünyesinde ve tüm partilerin destekleyeceği bir Hakikat Komisyonu kurulması önerisinde bulundu. Türkiye genelinde olmak üzere ve özelde de bölgede adalet beklentisinin oldukça arttığını belirten Tanrıkulu, “CHP olarak, TBMM çatısı altında bir Hakikat Komisyonu kurulmasını öneriyoruz. Partilerarası bir uzlaşma sağlanarak, tüm sivil toplum kuruluşlarından görüş alınmalı ve bu komisyon yasa ile kurulmalıdır. Yasama, yürütmeden bağımsız ve geniş yetkilere sahip olmalıdır. İlgili bütün kurumlardan bilgi ve belge isteyebilmeli, tanık ve sanıklarla görüşebilmelidir. Komisyon ancak bu şekilde amacına ulaşabilecektir” dedi.

CHP’nin geçmişte Kürt sorununa bakışı ile ilgili bir soru üzerine Tanrıkulu, CHP’nin 1989 tarihinden beri görüşlerini yazılı ve hazırlanan raporlarla ortaya koyduğunu dile getirdi. Kürt sorununu, “Yeni bir anayasa meselesi” olarak değerlendiren Tanrıkulu, 12 Eylül anayasasının yürürlükten kaldıracak yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:”Kürt sorunun çözümü elbetteki bunlarla sınırlı değil.

Barajın düşürülmesi için parti olarak önerge verdik, hakikatler, faili meçhul cinayetler ve kayıpların araştırılması için önerge verdik ama Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AKP’liler tarafından bu önergelerimiz kabul görmedi. Asimilasyona karşı olduğumuzu genel başkanımız dahil tüm üyelerimiz bunu dile getiriyor. Koruculuğun kaldırılması da Kürt soruna katkı sunacak nedenlerden biridir.

Kürt meselesinin çözümü için aslında sadece bölgede değil tüm Türkiye’de adalet inancı yaratmak gerek. Bu inanç yaratılmadan Kürt meselesine çözüm bulmak mümkün değil. İşte bu yüzden hakikat komisyonu kurulması gerek. Bu komisyon sadece cinayetleri işleyenleri değil, cinayetlerin arkasındaki güçleri de ortaya çıkarılması için çok önemli.”Tanrıkulu, parti olarak sayısal çoğulculuğun peşinde olmayacaklarını söyledi. Tanrıkulu, “Her insanın vicdanına hitap edeceğiz. Demokrasi ve adaleti esas alarak insanların vicdanlarına sesleneceğiz. Matematiksel üstünlüğü değil, insanların vicdanlarına seslenmeyi hedefliyoruz. Oluşturulacak komisyon, kamuoyunda demokrasiye ve insan haklarına bağlılıklarıyla bilinen, tarafsız ve barışçıl vasıfları üzerinde mutabakat bulunan saygın şahıslardan oluşmalıdır. Üyeler arasında parlamentoda grubu bulunan partilerden de birer temsilci yeralmalıdır” dedi. (Mehmet Türk-Serdar Sunar)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.