İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

CHP İstanbul İl Örgütü İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı kurdu

0

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın kurulduğunu duyurdu.

Kaftancıoğlu, düzenlenen basın toplantısında, CHP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan ‘Kadın Gerçekliği’ araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.

Cumhur ve Millet ittifaklarına oy veren kadınların aynı sorunlarda hemfikir olduğu belirten Kaftancıoğlu şunları söyledi:

“Araştırmamıza göre Cumhur ittifakına oy veren kadınların yüzde 68’i İstanbul Sözleşmesi’nden yana. Bu sözleşme bize gösteriyor ki bu toplumun vicdanı, hükümetin kara propagandasından çok daha büyük. İşte bu toplumun vicdanına inanıyor ve güveniyoruz. İstanbul Sözleşmesi bir kağıt parçası değil bu umutsuzluk içinde biz kadınların güvencesi.

Son 2 günde en az 6 kadının öldürüldüğü bir ortamda İstanbul Sözleşmesi’ni anlatmak durumundayız. Tek adam bir gece yarısını operasyonuyla yine sözünden döndü. Asla pes etmeyeceğiz. Kıyafeti, siyasi görüşü farklı olsa da çözümde ortaklaşan bütün kadınları İstanbul Sözleşmesi’nden buluşturacağız. İstanbul Sözleşmesi İstanbul Birleşmesi olacak.”

Birleşik mücadeleye çağrı

“Güçsüz kadın yok sistemin güçsüzleştirdiği kadınlar var“ diyen Kaftancıoğlu, tüm kadınları bütünleşik mücadeleye çağırdı: “Birbirimizden haberdar olup hep birlikte yürümeye ihtiyacımız var. Bu süreci bütünleştirme ve mücadeleyi büyütme konusunda desteklerimizi bekliyorum.“

 “İstanbul Sözleşmesi uygulansın, kadınlar yaşasın” sloganıyla kurulan İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı, önümüzdeki haftalarda kadınlarla ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceği buluşmalar düzenleyecek.

En sık karşılaşılan sorunlar şiddet, taciz, aile baskısı

Toplantıda Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan ‘Kadın Gerçekliği’ araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.

Araştırmaya göre, Türkiye’de kadınların en sık karşılaştığı sorunlar % 89,5 ile şiddet, %84 ile taciz, %72 ile aile baskısı. Bu sorunları sırasıyla erken yaşta evlilik, aynı işte erkeklere göre düşük ücretlerle çalıştırılma gibi durumlar izliyor.

Kadın Gerçekliği raporunda, kadına şiddete ailesinde ve çevresinde tanık olup olmadığı sorulduğunda kadınların %73,3’nün şiddete tanıklık ettiğini ifade ediyor. Kadınların yüzde %94,6’sı ise şiddete yönelik verilen cezaları yetersiz buluyor.

Araştırma verileri, kadınların kendini güvende hissetmediğini ortaya koyuyor:  

“Araştırmada İstanbullu kadınların dile getirdiği kimi sonuçlar biz kadınların hayatının nasıl bir kabusa çevrildiğini açıkça gösteriyor. Gece sokakta yürürken kendini güvende hisseden kadınların oranı sadece %7,3! Bu şehirdeki biz kadınlar, gece sokakta yürümekten, korkuyoruz! Bu korkunun altında; ölüm, tecavüz, taciz tehdidi var. Bunlar kadar kötü bir tehdit daha var; sadece gece sokakta yürüyor olmalarının bu suçları haklı çıkarabileceğini düşünen bir düzen.”

İstanbullu kadınların sadece %23,2’si ise Türkiye’de bir kadın olarak yaşamaktan memnun. Ayrıca İstanbullu kadınların  sadece %33,7’si gıda alışverişinde zorlanmadığını ifade ediyor. Sağlık harcamalarında zorlanmadıklarını söyleyen kadınların oranı ise sadece %33,5. Eğitim masraflarını karşılamakta zorlanmayan İstanbullu kadınların oranı %28,8’ken, faturalarını öderken zorlanmadığını ifade eden İstanbullu kadınların oranı %20,3. 

You may also like

Comments

Comments are closed.