ManşetTürkiye

İmamoğlu’na iki yıl yedi ay hapis cezası

0

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Son duruşmada savcı en üst sınırdan dört yıl bir ay ceza ve siyasi yasak istemişti. İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararın Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.

İmamoğlu’nun yargınlandığı 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda 11.30’da başlandı. 13.15’te duruşmaya 16.00’a kadar ara verildi.

İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbulluları Saraçhane’ye davet etti:

“Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum.”

İmamoğlu’nun çağrısına yanıt veren İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medya hesabı üzerinden “Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz” diye yanıt verdi.

Kaftancıoğlu: Adaleti hep birlikte getireceğiz

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmaya ara verilmesinin ardından Kartal’daki Neyzen Tevfik Meydanı’nda davanın sonucunu bekleyen vatandaşlara açıklama yaparak “Zaten biliyorsunuz; ne kadar ahmakça bir dava olduğunu söylemeye gerek yok. Hep buradayız, hep adaletin yanındayız ve Genel Başkan’ımızın sürekli ifade ettiği gibi; bu ülkeye, 85 milyon adına yeniden adaleti hep birlikte getireceğiz, değerli dostlarım” şeklinde İmamoğlu’na destekte bulundu.

Saraçhane’de İmamoğlu’na destek buluşması: Metroya ek seferler koyuldu

Öte yandan İmamoğlu’nun çağrısının ardından Saraçhane’de vatandaşlar bir araya geldi. Metro İstanbul tarafından yapılan açıklamada, Saraçhane‘de gerçekleşen buluşma sebebiyle oluşan yolcu yoğunluğu nedeniyle M1, M2, M4, M5, M7, T1, T4 ve T5 hatlarda seferlerin sıklaştırıldığı bildirildi. Adliye önündeki kalabalık yoğunlaştı.

Reddi hakim talebi reddedildi

Öte yandan 16.00’da başlatılan duruşmaya 17.30’da da bir ara verildi ve yarım saat sonrasında duruşma yeniden başlatıldı.

Mahkeme, TCK’nin “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” konusunu içeren 53. maddesini de onadı. Ayrıca Mahkeme reddi hakim talebini bir kez daha reddetti. Avukat savunmalarından sonra duruşmaya yeniden ara verildi.

Tanıkların dinlenmesi talebini ‘dava süresini uzatma girişimi’ gerekçesiyle reddeden mahkeme heyeti bugün tanıkların dinlenmelerine karar verdi.

Ongun: İmamoğlu’ndan YSK üyeleri hakkında herhangi bir olumsuz söz duymadım

İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, duruşmada “Olayın olduğu gün başkanımızla bir aradaydık. Üsküdar’daki Fethi paşa korusunda. Ben başkanımızın basın danışmanı olduğum için medya ile ilişkileri doğal olarak ben kuruyorum. Toplantıda birçok gazeteci arkadaşımız, sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamada İBB Başkanı’na ‘ahmak’ dediğini mesaj olarak gönderdiler. Ve bu konuda İmamoğlu’nun Süleyman Soylu’ya cevap verip vermeyeceğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. O da ‘bu çok yakışıksız bir ifade, biz ona yanıt verelim’ dedi. Ardından gazeteci arkadaşları arayıp davet ettim, onlar da sordukları soruda İçişleri Bakanı’nı işaret ederek sordular. Başkanımız da verdiği yanıtta ‘Lafa bakarım…’ diye devam eden cümleyi kurdu. Açıklamanın ardından toplantıya devam ettik” dedi ve ekledi:

“Gerek basına vermiş olduğu bu demeç öncesinde, ya da sonrasında aynı zamanda ya da başka bir zamanda Sayın Başkan’dan YSK üyelerine karşı herhangi bir olumsuz söz ya da yorum duymuş mudur? Bu olayın olduğu tarihten önce ya da sonra, hatta seçimlerin iptal edildiği 6 Mayıs tarihinde Ekrem İmamoğlu’ndan YSK üyeleri hakkında herhangi bir olumsuz söz duymadım.”

Aranın ardından devam eden duruşmada Avukat Turan Taşkın Özer, “Müvekkilimin adil yargılanma hakkı zedelenmiştir” dedi.

Kılıçdaroğlu İstanbul’a geliyor

Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Almanya’dan İstanbul’a İmamoğlu’na destek olmaya geleceğini açıkladı.

Ne olmuştu?

İmamoğlu’nun hakaret ettiği gerekçesi ise 2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ifadelerine cevaben söylediği sözlere dayandırılıyor. 

Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti.

İmamoğlu Soylu’nun bu sözlerine şöyle yanıt vermişti:

“31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın.”

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.