DünyaManşet

‘Chirac’ın oyu Hollande’a gidecek’

0

Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, hafta sonundaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist aday François Hollande’a oy vereceği bildiriliyor.

Yazar Jean-Luc Barre, Chirac’ın ilk kez geçen yıl gündeme gelen, bu yöndeki açıklamasında samimi olduğunu söyledi.

Chirac’a anılarını kaleme almasında yardımcı olan Jean-Luc Barre ise Le Parisien gazetesine, “Kendisini sıkça ziyaret ediyorum, birlikte yemek yiyoruz. Dört yıllık görüşmelerimiz ardından, ne düşündüğünü bilen insanlardan olduğuma inanıyorum” dedi.

Chirac ilk kez geçen yıl Temmuz’da oyunu Hollande’a vereceğini söylemiş, ancak siyasi çevresinden yapılan eleştiriler sonrasında, şaka yaptığını ima etmişti.

Merkez sağı temsil eden eski cumhurbaşkanı Chirac, anılarında aynı partide birlikte çalıştıkları ve halefi olan Sarkozy’yi eleştirmişti.

Seçimin ilk turuna günler kala, anketler Hollande’ın ikinci turda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile arayı açacağını, puan farkının çift basamaklara ulaştığını gösteriyor.

‘Seçim Chirac ailesini böldü’

Le Parisien’de konu hakkındaki bir haber, seçimin Chirac’ın ailesini böldüğünü öne sürüyor.

İddialara göre eski cumhurbaşkanının oğlu ve kızı da onun gibi Hollande’ı desteklemeye meyilli, eşi Bernadette ise Sarkozy’ye destek vermek üzere mitinglerinde yer almıştı.

1995-2007 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Chirac ile Sarkozy arasındaki gerginlikler geçmişe uzanıyor.

Chirac’ın 1995’teki cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında kendisini desteklemediği için Sarkozy’ye içerlediği, 2002’de ikinci dönemine başlarken de Sarkozy’nin kendisinin Japonya ve sumo güreşine merakı konusunda alaycı sözler sarfettiği hazırlatılıyor.

Geçen yıl yayınlanan anılarında Chirac kendisi gibi UMP partisinden olan Nicolas Sarkozy’yi “sinirli, fevri, aşırı kendine güvenen, özellikle konu kendisi olunca şüpheye fırsat tanımayan” bir kişi olarak tasvir etmişti.

Chirac “Fransa için aynı vizyonu paylaşmıyoruz, en temel noktalarda hemfikir değiliz” diye yazdı.

François Hollande ise aynı sayfalarda, parti saflarının üzerine çıkabilecek ‘hakiki bir devlet adamı’ diye niteleniyordu.

Anketlere göre Hollanda zafere yakın

Hafta başında yayınlanan bir Ipsos anketi Sarkozy ve Hollande’ın Pazar günkü ilk turu yüzde 27’şer oyla başa baş tamamlayacağını gösteriyor.

Aynı ankete göre, Hollande ikinci turda Sarkozy’nin 12 puan kadar önünde yer alacak.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, bir mitingde halkın elini sıkarken, pahalı kol saatini çıkarıp cebine koyduğunun kameralarca tespit edilmesi ardından eleştirilere hedef oldu.

İki aday, son olarak Pazar günü başkent Paris’te büyük mitingler düzenlemişti.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeniden seçilirse ekonomide büyüme sözü verdi, alternatifinin “buhran” olduğunu öne sürdü.

Sosyalist aday François Hollande ise ülkesinin beş yıldır adaletsizliğe uğradığını, kemer sıktığını belirtti.

10 adayın katıldığı seçimin ilk turunda, devrim ve işçi hakkı söylemiyle oy toplayan Jean-Luc Melenchon’un üçüncülük için aşırı sağın adayı Marine Le Pen ile yarıştığı bildiriliyor.

Anketlere göre bu iki adayın da %13-17’şer oy elde etmesi bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.