DünyaManşet

Chelsea Manning tahliye edildi

0

ABD ordusunda görevliyken devlet sırlarını Wikileaks’e sızdırmaktan ötürü 35 yıl hapis cezası alan Chelsea Manning tahliye edildi.

Chelsea Manning 2013 yılında bir Amerikan savaş mahkemesi tarafından, 1917 tarihli casuslukla mücadele yasası uyarınca 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. ABD’nin en ağır hapis cezası alan ‘muhbiri’ hakkındaki 22 iddianın 17’sinden suçlu bulunmuştu. ‘Düşmana yardım’ suçlaması kabul edilseydi Manning idama da mahkûm edilebilirdi.

Mahkûmiyet kararı açıklanana kadar üç yıl da nezarette tutulan Manning’in tutukluluk şartları ve günde 23 saat hücreye kapatılması Birleşmiş Milletlerin işkence ile mücadele raportörü Juan Mendez tarafından sert dille eleştirilmişti.

Manning cezasının dolmasına 28 yıl kala, cinsiyet değiştirmesinin ardından tek kadın olarak yattığı erkek cezaevinden tahliye edilecek. Tutukluluğu sırasında sürekli olarak kötü muameleye maruz bırakılan Chelsea Manning en az iki kez intihara teşebbüs etmişti.

Manning, başkanlık döneminin son haftasında Barack Obama tarafından affedilmişti. Obama, Manning’e verilen cezayı orantısız bulduğunu ve 7 yıllık mahkûmiyetin potansiyel muhbirlerin gözünü korkutmaya yeteceğini söylemişti. Manning’in avukatı Nancy Hollander ise gönderdiği e-postada, Obama’nın başkanlık dönemini ‘Amerikan tarihinde en çok muhbirin takibata alındığı yıllar olarak’ tanımlamıştı.

Chelsea Mannig askeri bilişim uzmanı olarak yaptığı Irak görevi sırada 700 bin gizli dosyayı ifşa platformu Wikileaks’e sızdırmıştı.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.