Dünya

Venezuela halkı Chavez için sokaklarda

0

Hayatını kaybeden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’e son kez veda etmek isteyen yüzbinlerce Venezuelalı, Caracas sokaklarını doldurdu.

Chavez’in uğurlama töreni yerel saatle dün sabah 08.00’da Deniz Kuvvetlerince onuruna atılan 21 pare top atışıyla başladı. Bolivarcı liderin naaşı saat 10.00’da yapılan dini törenin ardından Caracas Askeri Hastanesi’nden alınarak, Fuerte Tiuna Askeri Akademisi’ne götürülmek üzere yola çıkarıldı.

Hugo Chavez’in annesi Elena Frias ve kızları Maria Gabriela ve Rosa İnesle birlikte Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro ve Ulusal Meclis Başkanı Diosdado Cabello, cenaze kortejinin başında yer aldılar.

Caracas sokaklarında yüzbinlerce Venezuela’nın eşliğinde getirilen Chavez’in cenazesi marşlar eşliğinde askeri akademiye ulaştırıldı. Katolik adetlerine göre tabutunun cuma gününe kadar yakınlarının ve halkın ziyaretine açık olacağı katafalka yerleştirildi.

Chavez’in ölümünün ardından Latin Amerika ülkeleri başkanları peşpeşe üçer günlük yas ilan etti. Arjantin ve Ekvador’un ardından Brezilya, Şili, Bolivya, Uruguay, Dominik Cumhuriyeti ve Küba’da yas ilan etti. Bölgedeki tüm televizyonlar tüm gün yayınlarını Chavez’e ayırırken, Caracas’taki törenler canlı yayınlanıyor. Arjantin devlet televizyonu Canal 7’de canlı yayına çıkan Plaza de Mayo Anneleri Başkanı Hebe de Bonafini, göz yaşları içinde Chavez’i anlattı. Binlerce Arjantinli ellerinde Arjantin ve Venezüela bayraklarıyla, Venezüela konsolosluğuna yürüdü.

Venezuela anayasasına göre, devlet başkanı öldüğünde otuz gün içerisinde seçimlere gidilmesi gerekiyor. Dışışleri Bakanı Elias Jaua, yasal sürecin işleyeceğini, Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro’nun Başkan Vekili olarak seçimler için yasal süreci başlatacağını söyledi.

(T24)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.