‘Cezası neyse öderiz’ deyip asırlık ağaçları kestiler

Kartal'daki riskli binayı yıkan müteahhitin korunması gereken ağaç kapsamındaki asırlık ağaçları da müdahalelerine rağmen kestiğini anlatan mahalleliler, '78 bin TL ceza ödeyecek, 780 bin TL’ye daire satacak' dedi.
 
Karlıktepe Mahallesi, Yurttaş Caddesi’nde bulunan binanın sahipleri, şubat ayında Kartal Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Riskli raporu verilen bina için tahliye ve yıkım ile ilgili yasal süreç başladı. Yıkımdan önce Kartal Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ‘Ağaç Durum Raporu’ talebinde bulundu. İncelemenin ardından çıkan raporda, bahçede bulunan tüm ağaçların korunması gerektiği belirtildi.  
 

Hürriyet’ten Özgür Altuncu‘nun haberine göre, temmuz ayında binanın kentsel dönüşümünü üstlenen müteahhite yıkım ruhsatı verildi. Önceki gün ise iş makineleriyle yıkıma başlandı. Ne bir tabela ne de bilgilendirme yazısı bulunan yıkım sahasında binanın yıkımının yanı sıra ile birlikte bahçede bulunan ağaçların büyük bir bölümü kesildi. Kalanlar da zarar gördü.

Yıkılan binanın bitişiğindeki apartmanda yaşayan Murat Hasanoğlu yaşananlarıSöyledik, ‘yapmayın’ dedik. Ama elimizden bir şey gelmedi. ‘Cezasını ödeyeceğiz’ deyip kestiler” diye anlattı. Aynı binada yaşayan Dr. Gülbüz Sezgin ise ağaçların kesildiğini görünce müdahale ettiklerini söyledi: Sadece dozercileri gördük. Müteahhit yoktu. ‘Ağaçlardan ne istiyorsunuz’ diye bağırdım. Biz müdahale edene kadar 6 ağacı kesmişler. Hemen belediye başkanına haber verdim. Bahçeden geriye, yıkık ağaç gövdeleri, çam dalları ve moloz yığınları kaldı.

Belediye Başkanı: Takipçisiyim

İhbar üzerine olay yerine gelen Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri korunması gereken ağaçların iş makinesi ile tahrip edilerek ortadan kaldırıldığını tutanakla tespit etti. Kartal Belediyesi Başbakanı Gökhan Yüksel de sorumluların en ağır cezayı alana dek olayın bizzat takipçisi olacağını söyledi.

‘Ceza 78 bin, ev 780 bin’

40 yıldır Karlıktepe’de yaşayan Sertaç Erdoğan, yıkılan 3 katlı binayı ve bahçesindeki ağaçları  “Küçük bir koru gibiydi” diye tanımladı. Erdoğan, Çocukluğumdan beri bilirdim burayı. Eşit boyda bir düzine çam ağacı vardı. Asırlık ağaçlardı. Kime ne zararı vardı bilmiyorum ama binayı genişletmek için müteahhit yarısını kesti. 78 bin TL ceza ödeyecek, 780 bin TL’ye daire satacak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

[İklim Masası] İklim değişikliğine uyum için daha fazla finansman ayrılmalı

İklim değişikliği nedeniyle 2024, kaydedilen en sıcak yıl olmaya...

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR