DünyaManşet

Cezaevlerini işletecek şirket % 90 doluluğu şart koştu!

0

ABD’nin en büyük özel cezaevi şirketi, eyalet hükümetlerine tüm cezaevlerini satın almak karşılığında hükümetlerden yüzde 90 doluluk oranı garantisi istedi.

Allgov.com sitesinde yayınlanan habere göre, ABD’de 1984’ten beri faaliyet yürüten Corrections Corporation of America (CCA) adlı özel cezaevi şirketi, geçtiğimiz günlerde 48 eyalet yönetimiyle temasa geçerek, 250 milyon dolarlık bir plan kapsamında mevcut cezaevlerinin mülkiyet ve yönetimini devralmak konusunda teklif sundu. Teklife göre şirket, tüm cezaevlerinin mülkiyetiyle birlikte, mahkumların yönetilmesi faaliyetlerini de devralacak. Böylece kamu bütçesi açıkları konusunda zorluk yaşayan ülkede önemli bir “maliyet unsuru”nun devletin sırtından alınacağı iddia ediliyor.

Ancak asıl ilginç olan, şirketin bunun karşılığında ilgili eyaletten, cezaevinin doluluk oranını yüzde 90’ın üzerinde tutmak konusunda garanti talep etmesi. CCA bu yönde 20 yıllık bir sözleşmenin imzalanmasını da istiyor. Böylece cezaevlerinin devralınması şirket açısından da yeterince kârlı hale gelecek. Bu durumda, her devletin asli görevlerinden biri olması gereken, suç oranının azaltılması ve yurttaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, daha en baştan şirketlerin kâr hırsına kurban edilmiş oluyor.

CCA daha önce hükümetle sözleşmeler imzalayarak kendi cezaevlerini işletiyordu. Ancak bugüne kadar kamuya ait ıslah sistemini tamamen devralmak gibi bir girişimi olmamıştı. Öte yandan CCA’in Ohio eyaletinin en büyük cezaevlerinden birini özelleştirme yoluyla satın aldığı ve bir dizi satın alma girişiminin yargı engeline takıldığı da biliniyor.

CCA ABD’de, büyük bir çoğunluğu ülkenin güney yarısında bulunan 60’ın üzerinde cezaevi işletiyor. 17 binden fazla çalışanı olan ve yıllık hasılatı 1,6 milyar dolar olan şirketin hisseleri New York borsasında işlem görüyor.

(sol)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.