ManşetTürkiye

Ceylanpınar’da OHAL

0
Ceylanpınar, bu sabah. Fotoğraf: @ayhbay

Rojava sınırında bulunan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki gündür devam eden gerginlik neticesinde OHAL ilan edildi,  30 gün boyunca tüm eylemler yasaklandı.

Ceylanpınar, bu sabah. Fotoğraf: @ayhbay

Ceylanpınar, bu sabah. Fotoğraf: @ayhbay

Ceylanpınar İlçe Kaymakamı’nın anonsuyla, 30 gün boyunca miting, yürüyüş, basın açıklaması gibi eylemler yapılamayacak. 

Ceylanpınar’da gerginliğin nedeni, iki dönemdir Belediye Başkanı olan BDP’li İsmail Arslan‘ın resmi olmayan rakamlara göre 755 oy farkla başkanlığı AK Parti adayı Menderes Atilla’ya kaptırması.  Bu sonucun ardından mevcut başkan ve BDP adayı İsmail Arslan ile parti yöneticileri, seçimlerde ve sayımda usulsüzlük yapıldığını, bazı okullarda yanmış oy pusulaları bulunduğunu söyleyerek İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

İki gündür sokaklarda protesto gösterilerine katılanlara ise polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti. İlçede güvenlik önlemlerini artıran polis, olaylara karıştığı iddia edilen 4 şüpheliyi gözaltına aldı.

ANF‘nin haberine göre, ilçede eli silahlı bazı kişiler kitleye saldırdı; bu kişilerin El Kaide bağlantılı çete mensupları olduğu iddia ediliyor. 

“Üç kişi bir araya geldiğinde saldırı”

BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Sterk TV‘de yaptığı açıklamada “İlçe binası tamamen boşaltılmış durumda. Üç beş kişi bir araya geldiğinde saldırı gerçekleştiriliyor” dedi ve ekledi; “Bir bütün olarak AKP üzerinde devletin sistemli bir yönelimi sözkonusu. Bizim buradaki gücümüzü kabul etmeme ve tamamen gayrı meşru, hukuk dışı yöntemlerle önüne geçmeye yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız. AKP devletin tüm olanaklarını kullanarak buradaki mevcudiyetimize karşı bir saldırı içindedir”

“BDP’ye ait yakılmış pusulalar bulundu”

“Seçim boyunca BDP’li birçok müşahit tehdit ile sandık bölgelerinden çıkarıldı. Seçim günü yurt dışında oldukları tespit edilen birçok kişinin oy kullandığını tespit ettik. Birçok köyle açık oy kullandırılmış yine tek imza ile çoklu oy kullanılmıştır. BDP’ye ait yakılmış ve yırtılmış oy pusulaları bulundu. BDP’nin geçerli olması gereken birçok oyu geçersiz sayıldı” dedi.

Viranşehir ve Birecik de gergin

Ceylanpınar’ın yanı sıra, Viranşehir ve Birecik’te de seçim gerginliği vardı. Viranşehir’de BDP’li Emrullah Cin‘in seçimi kazanması üzerine AKP’liler itiraz etti, ilçe seçim kurulunda oylar sayulmaya başlandı. Çıkan olaylarda TOMA ve biber gazı yine öne çıktı. 

Birecik‘te ise, AK Parti adayının kazandığı yerel seçimlerde, usulsüzlük olduğunu iddia ederek oyların yeniden sayılmasını isteyen BDP’nin itirazının haklı bulunmaması üzerine ilçede olaylar çıktı.İlçede toplanan BDP taraftarı bin kişilik kalabalık, adliye ve resmi kurumlar ile kendilerine engel olmaya çalışan polislere taşla saldırdı. Şanlıurfa’dan takviye polis ekiplerinin gönderildiği ilçede olaylar halen sürüyor.

“Demokratik hakkımızı arayacağız”

BDP Şanlıurfa İl Başkanı Celalettin Erkmen yaptığı açıklamada “Seçim günü birçok noktada sayım işlemi sırasında elektrikler kesildi. Müşahitlerimiz tehdit edilerek dövüldü. Yine Ceylanpınar İlçesi’nde yakılmış oyların bulunması üzerine itirazda bulunduk. Birçok sandıkta blok oylar çıktı. Bunlar bizler tarafından tespit edildi ve seçim kuruluna iletmemize rağmen sonuç alamadık. Ama şu bilinmelidir; biz hiçbir zaman gerginlikten yana olmadık. Sonuna kadar demokratik hakkımızın arayışı içerisinde olacağız. Şiddet ve şiddeti içeren hiçbir eylemden yana olmayacağız. Bu barış sürecinin devam etmesi konusunda fazlası ile elimizden geleni yapacağız.” dedi.

(ANF/Radikal/Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.