ManşetDoğa MücadelesiEkolojiTürkiye

Çevre örgütlerinden İkizdere’de yıkıma karşı ‘Defol Cengiz’ kampanyası

0

Alamos Gold‘un Kirazlı Altın Madeni Projesi nedeniyle kazılarak “altı üstüne getirilen” Kazdağları, şimdi de Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni‘nin projesiyle karşı karşıya. Cengiz İnşaat’ın İyidere lojistik liman projesi için kurulmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının yürütmenin durdurulması ve projenin iptali talebiyle açtığı davada bilirkişi heyetinin raporunu sunmasının üzerinden 107 gün geçti.

Mahkemeye verilen bilirkişi raporunda  “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığını belirtiliyor.

Rize İdare Mahkemesi’nin 107 gündür karar vermemesini çevre örgütleri ve halk sosyal medyada “Defol Cengiz” kampanyası düzenleyerek protesto etti. Kampanya, “İkizdere’de, Artvin’de doğa talanında ısrar eden, aldığı ihaleler ile enerjiden inşaata, otoyollarından havalimanlarına rantını önemseyen ama vatandaşı önemsemeyen, Kazdağları’nda yüz binlerce ağaç kesimine neden olacak Halilağa Bakır Madeni projesi ile her an katliam hazırlığında olan Cengiz Holding’e karşı Twitter’da eylemdeyiz” sözleriyle duyuruldu.

Cengiz Holding’in yıkım faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken çevreciler mahkemenin bir an önce vereceği kararla yıkımı durdurmasını talep ediyor.

Cengiz Holding, mahkemenin ‘taş ocağı olamaz’ dediği İkizdere’de inşaata başlamıştı

Mahkemenin iptal kararı verdiği aynı alanda geçen ay Cengiz İnşaat elamanları bölgede çalışmalar başlatmış ancak köy muhtarı ve yurttaşlar şirketin bölgede çalışma yapmasına tepki göstermiş ve alandan uzaklaştırmıştı.

Yaşanan bu gelişimlerin ardından İkizdere Dernekler Federasyonu İstanbul’da bir basın açıklaması yaparak ‘İkizdere vadisinin SİT alanı ve koruma altında olan bir vadi olduğuna dikkat çekerek İkizdere halkıyla dayanışma çağrısına bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki Eskencidere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alındı.

Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı.

Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu.

Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Vatandaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Direnen köylüler, eylemleriyle iş makinalarının alandan ayrılmasını sağladı.

Halkın tepkisi nedeniyle başlamamıştı

Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan “Halilağa Bakır Madeni Projesi” 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor. Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kazdağları’nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.

Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.

Direnişe rağmen inşaat sürerken Cengiz İnşaat’ın 3 Mart’ta kapasite artışı talebiyle başvuru yaptığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taşocağı açması için izin verdiği ortaya çıktı. Bu sırada köylüler avukatları aracılığıyla projeyi yargıya taşıdı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.