EmekManşetTürkiye

Çevre mühendisleri kamuda yok sayılıyor

0

Meclis’te 26 Ekim tarihinde başlayan 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında atama bekleyen birçok meslek gurubu gibi çevre mühendisleri de umduklarını bulamadı.

Atama bekleyen çevre mühendisleri, Meclis görüşmeleri sırasında hazırladıkları, “Çevre Mühendisleri Atama İstiyor” başlıklı dosyayı Meclis’te grubu bulunan partilere ve 50 milletvekiline göndererek taleplerini dile getirdi.

‘Kamuda yok sayılıyor’

Çevresel risklerin planlanması, doğru yönetilmesi ve çevresel yüklerinin bütünsel bir planlama anlayışı ile değerlendirilmesi ve denetimindeki eksiklikler çevre ve yaşam sorunları olarak büyüyerek karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Bu sürecin yönetimi ve çözümüne ilişkin çalışmalarda Çevre Mühendislerinin yok sayıldığını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Evrensel’den Ramis Sağlam‘a yaptığı açıklamada  “Uzman olan çevre mühendisleri bu süreçleri yürüten tüm kamu idarelerinde etkin bir şekilde yer alması gerekirken kamuda yok sayılıyor” dedi.

Kadro sayıları yetersiz

2022 bütçesinde ise bakanlık tarafından uzman personel istihdamından bahsedilse de çevre mühendislerine yönelik ifadelerin açıkça paylaşılamadığının altını çizen Kınay, bakanlığa alınan son personel alımında su ürünleri konusunda lisans sahibi 25 adet mühendis alımı gerçekleştirileceği ilanı paylaşıldığını söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 2017 yılında 21, 2018 yılında 7, 2019 yılında 17, 2020 yılında 13 çevre mühendisi için KPSS puanı ile merkezi atama yoluyla kadro açılmıştı.

Bu kadroların büyük çoğunluğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında olduğunu belirten Kınay, “Sözlerin eyleme dönüşmesi, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için sorumlu olan tüm süreçlerde çevre mühendislerinin diplomalarının ve çalışma haklarının verilmesi ve kamuda ve özel tüm sektörlerde istihdam edilmesi gerekir” dedi.

‘Son iki yılda 46 çevre mühendisi atandı’

Farklı mühendislik gruplarında atama bekleyen yüzbinlerce üniversite mezunun sorununun her geçen gün daha da arttığını söyleyen Çevre Mühendisi Taylan Tatlı ise son iki yılda KPSS puanıyla atananların sayılarının içler acısı olduğunu söyledi.

Tatlı, “KPSS’den yüksek puanlar almamıza rağmen son iki yılda sadece 46 çevre mühendisinin ataması yapıldı. Çevre Mühendisliği Fakültelerinden her yıl yaklaşık üç bin çevre mühendisi mezun oluyor. 2020 yılı KPSS sınavına on bin çevre mühendisi girdi. 2020/2 Kamu Personeli Seçme Sınavı atamasının tercih kılavuzunda Çevre Mühendislerine ayrılan kadro sayısı ne yazık ki sadece üç oldu” diye konuştu.

Sayılar giderek azalıyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 2014 yılında 66 çevre mühendisi ataması yapılırken, bu rakam 2015 yılında 38, 2016 yılında 35, 2017 yılında 29, 2018 yılında 9, 2019 yılında 27, 2020 sadece 16 olarak istatistiklere yansıdı.

Kamu kurumlarında çevre mühendislerinin yok sayıldığını söyleyen Tatlı, “2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planına ilişkin hazırladığımız raporda da altını çizdiğimiz sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için 2021 ve 2022 yıllarında kamuya merkezi atama ile 1000 adet Çevre Mühendisi istihdam edilmesi gerekiyor” diye ekledi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.