EkolojiManşet

ORÇEV: Yangın uçağı için bütçeye ek ödenek istiyoruz

0

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), TBMM komisyonlarda tartışılan 2022 Bütçe görüşmelerinde yangın uçakları için verilen ek bütçe önergesinin reddedilmesine dair açıklama yayımladı.

Yangın söndürme uçaklarının eksikliği, yaz aylarında ülke genelinde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeledeki eksiklikler nedeniyle büyük eleştiri toplamıştı.

Ancak buna rağmen, TBMM komisyonlarında tartışılan Bütçe görüşmelerinde yangın uçakları alınması için sunulan ek bütçe önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

‘Reddedilmesi kabul edilemez’

ORÇEV Yönetim Kurulu yaptığı değerlendirmede yangın uçakları alınması için ek ödenek talebinin reddedilmesine tepki gösterdi. Açıklamada şunlar söylendi:

“Yaz aylarında ülke genelinde aynı anda yaşanan orman yangınları sonucu büyük zararlarla karşılaştık. Köyler yandı. Börtü böcek yok oldu. Ekosistem uzun süre kendini yenileyemeyecek. Yangınlar nedeniyle yaptığımız açıklamada yangın uçakları alınmasının zorunluluğuna değinmiştik. Kaynakların nerelere kullanılacağına yönelik yapılan Bütçe sırasında verilen önergenin reddedilmesi kabul edilemez.”

‘Bu yanlıştan dönün’

Önergenin reddedilmesinin yangınlara davetiye çıkarmak olduğu vurgulanan açıklamada “Önerge neden reddedilir? Gerekçeler ve yaşanmışlıklar neden dikkate alınmıyor? Yazın yediden yetmişe hepimizin içi yandı, acı çektik. Bunlar bilindiği halde yangın uçağı alınmasına karşı olmanın bir anlamı olur, o da yangına davetiye çıkarmaktır. Yangınlara yönelik en etkili olan ve yaşanan yangında eksikliği ortaya çıkan yangın uçaklarının alınmasına karşı oy kullananlar yaşanan acıyı bir kat daha artırdı. Bunu unutmayacağız” denildi.

Komisyonda önerge reddedilmiş olsa da geç kalınmış olmadığını belirten ORÇEV, “Meclis oturumunda bu yanlıştan dönülebilir. Ordu Çevre Derneği olarak takipçisi olacağız ve TBMM oturumunda ek bütçenin onaylanması için uyarımızı yineleyeceğiz. Çağrımız, yanlıştan bir an önce dönülmesidir” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.