Manşetİklim Krizi

Çevre gruplarından çağrı: UNESCO mercan resiflerini ‘tehlikede’ olarak tanımlasın

0

Avustralya hükümetinin mercan resiflerini yok olmaktan korumak için üstüne düşen yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten ABD ve Avustralyalı çevre grupları UNESCO’dan dünya mirası olan resiflerin statüsünü “tehlikede” sınıfına almasını talep etti.

San Francisco merkezli Earthjustice ve Environmental Justice Australia konuyla ilgili UNESCO dünya mirası komitesine bir mektup gönderdi.

Guardian’dan Adam Morton’un haberine göre mektupta her ne kadar iklim krizi bir ülkenin çözebileceği bir sorun olmasa da gezegeni endüstri dönemi öncesine göre 1,5 derece ısınma sınırında tutmak için Avustralya’nın kendine düşen sorumluluğu yerine getirmediğine dikkat çekildi.

Beş yıl içinde üçüncü ağartma

Devlet dairesi olan Büyük Bariyer Resifi Deniz Parkı Kurumu, Nisan ayında yaptığı açıklamada mercan resifinin suların ısınması sebebiyle beş yıl içerisinde üçüncü kez ağartma geçirdiğini duyurmuştu.

Sınıflandırmaya hükümet engeli

Komite resifin dünya mirası listesindeki statüsünü incelemek üzerine bu ay toplanmayı planlıyordu. Ancak toplantı koronavirüs salgını dolayısıyla ertelendi.

Daha önceki toplantılarda mercan resiflerinin ‘tehlikede’ olarak sınıflandırılması için adımlar atılmıştı. Bu girişim Avustralya hükümetinin karşı çıkmasıyla engellenmişti. Hükümet, iklim değişikliğinin tehlikede sınıflandırması için kullanılamayacağını çünkü sorunun yerel bir sorundan öte küresel bir sorun olduğunu öne sürmüştü.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.