TürkiyeDoğa MücadelesiManşet

‘Çevre davaları kamu davası sayılsın, giderler hazineden karşılansın’

0

Ege Çevre ve Kültür Platformu‘nun (EGEÇEP) çağrısıyla bir araya gelen 70 kurum çevre davalarının kamu davalarından sayılması ve giderlerinin hazineden karşılanması için bir imza kampanyası başlattı.

Yapılan açıklamada Anayasa’nın 17 ve 56’ncı maddelerinin sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkını güvence altına aldığı, ve bu hakkın korunması için devletin yanı sıra yurttaşa da ödev yüklediği belirtildi.

Açıklamada “Sağlıklı çevrede yaşama hakkının olmazsa olmaz unsurları; bilgi edinme, karar süreçlerine halkın katılımı ve adalete erişim hakkıdır” ifadeleri yer aldı.

‘Dava açmanın külfeti katlanılmaz hale geldi’

Çevresel Etki Değerlendirme süreçlerinin usülüne uygun yürütülmediği hatırlatılan açıklamada halkın tek çaresinin dava açmak olduğu belirtildi. Açıklamada, Ancak, mahkeme giderleri ve bilirkişi ücretleri, halkın karşılayabileceği rakamların üzerine çıkmıştır. Ayrıca davanın reddedilmesi halinde, şirketlerin lehine avukatlık ücretine hükmedilmesiyle dava açmanın külfeti katlanılamaz hale gelmiştir” denildi.

Bu durumun insanlarda dava açmaya karşı tereddüt göstermesine sebep olduğu belirtilen metinde “Zaten çoğunluğu dar gelirli olan çiftçiler, köylüler ve onları destekleyen yaşam savunucuları, mahkeme masrafları ve bilirkişi ücretleri ile davanın kaybedilmesi halinde ödemek zorunda kalacakları avukatlık ücretlerinden dolayı dava açmakta tereddüt etmektedirler” ifadelerine yer verildi.

‘Giderler hazineden karşılansın’

Adalete erişimin kolaylaştırılması gerektiği belirtilen kampanyada “Bu nedenle; doğal ve kültürel değerlerin, sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunmasına ilişkin açılan davaların kamu davası sayılarak, mahkeme harç, keşif, bilirkişi ücretleri gibi her türlü giderlerinin hazineden karşılanmasını, bu davalarda idare lehine avukatlık ücretine hükmedilmemesini, buna ilişkin yasal düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Altında 70 kurumun imzası bulunan kampanyaya bireysel olarak change.org üzerinden imza vermek mümkün.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.