DoğaManşetYerel

Çevre Bakanı, Ayder’deki dev inşaatı savundu: Yöresel mimariye uygun tesis yapıyoruz

0

Twitter’daki hesabından bir videolu paylaşım yapan Bakan Kurum, şunları söyledi: “Ayder’imizin güzelliğini bozan yapıları kaldırıyoruz. Yöresel mimariye uygun bir tesis yaparak hepsini aynı çatı altında topluyoruz. Bunu da doğal yapısı tahrip edilmiş 17 bin 478 metrekare alanın sadece 3 bin 863 metrekarelik kısmına yapıyoruz. Geri kalan 13 bin 615 metrekare yeşil alan olacak. Doğal doku daha da ortaya çıkınca, yeni Ayder’imiz bugünden güzel değil, çok daha güzel, yeşil ve yaşanabilir olacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kaçak yapılaşma nedeniyle “Kirlettik, rezil ettik” dediği, TOKİ öncülüğünde ve beş bakanlığın uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi başlatılmış; proje kapsamında iki katlı binalar, bin 800 araçlık katlı otopark ve yeni yollar yapılacağı duyurulmuştu.

Ayder Yaylası’na TOKİ giriyor
Rize Valisi: Ayder Yaylası’ndaki otopark projesinin yüzde 15’i tamamlandı

Yaylaya otopark, termal otel, seyir terası

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise Ayder Yaylası’nda çarpık ve afet riski altında yapılar olduğu ve bunların yenilendi ifade edildi.

Açıklamada şunlar denildi:

“Ayder’e, İlbank eliyle yapılan çalışmalar kapsamında alt yapı tamamıyla yenilendi. 3 kilometre bisiklet yolu, 6 kilometre içme suyu hattı, 7 kilometre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı ile atık su arıtma tesisi yapıldı.  Sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Otopark problemini çözmeye yönelik Ayder girişine tamamen doğal yapıyı bozmadan yerin altında olacak şekilde 1750 adet araçlık kapalı otopark inşa edildi. Vatandaşlar, ringlerle tesislerden yararlanabilecek. Ayrıca termal otel ve altı adet yapıdan oluşan konaklama birimi yapım süreci tamamlanmak üzere. Yapılan bloklar yöresel yayla mimarisine ve mevcut arazi eğimine uygun olarak inşa edildi. İnşa edilen 6 blok tamamen doğal taş ve ahşap kaplamalar ile görselleştirildi. Yeni Ayder projesi kapsamında ayrıca toplam 5 adet ahşap seyir terası ve yürüyüş yolları da mevcut.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.