UNEP Direktörü: Eksik anlaşma, hiç anlaşma olmamasından iyidir
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Genel Sekreteri Inger Andersen, müzakerelerin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bu hafta bir anlaşmaya varılmasının önemini vurgulamış; “Çok taraflı BM Sistemi bu tür konuların karara varılabileceği tek yerdir” demişti.
Eksik bir anlaşmanın sağlanmasının bile hiç anlaşma olmamasından daha iyi olduğunu vurgulayan Andersen, “Toprağa bir kazık çakmak, hiç kazık çakmamaktan iyidir, sonra da ilerledikçe kazığı daha da sıkılaştırabiliriz” demişti.
Euronews‘in derlemesine göre, Andersen açılış konuşmasında sivil topluma katılımlarından dolayı teşekkür ederken, Friends of the Earth International (Dünyanın Dostları) BM’de sivil toplum alanının daraldığını duyurdu.
Çevre örgütü Greenpeace ise binlerce portreden oluşan bir gözle boyanmış dev bir bayrak açtı: Dünya izliyor.
Çevre örgütünün plastik üretimi ve tüketimini ciddi şekilde azaltacak bir anlaşma talep eden dilekçesi, yaklaşık üç milyon imza toplamıştı.
Greenpeace Afrika‘daki Pan-Afrikan Plastikler projesi lideri Hellen Kahaso Dena, zirveyle ilgili şunları söyledi:
“Bu, Afrika ve dünya genelindeki hükümetlerin, kontrolden çıkan plastik üretiminin yol açtığı gezegensel krizi çözebilecek ve gezegenimizi, sağlığımızı ve gelecek nesilleri koruyabilecek iddialı bir Küresel Plastik Anlaşması üzerinde anlaşmak için başka bir şansa sahip olduğu ya da olmadığı bir an.”Liderlerimiz bu fırsatı değerlendirecek mi yoksa fosil yakıt lobilerinin ritmine mi uyacaklar?”
Break Free From Plastik (Plastikten Kurtulun) kampanyasının küresel koordinatörü Von Hernandez de gezegeni ve insanların sağlığını korumak için güçlü bir anlaşmaya varılamaması durumunda “kaçırılmış bir fırsat” olacağını vurguladı:
“Dünya çapında milyonlarca kişi, sağlığımıza, iklimimize ve gezegenin yaşam destek sistemlerine zarar veren küresel plastik kirliliği krizini tersine çevirmek için güçlü bir plastik anlaşması talep ediyor. Burada Busan’da toplanan dünya liderleri, plastiklerin sınırsız üretimini kademeli olarak azaltan ve bunların üretimi ve kullanımıyla ilişkili toksik kimyasalları ortadan kaldıran bir anlaşma sağlamalıdır. Bundan daha azı, kaçırılmış üzücü bir fırsat olacaktır.”
‘Plastik üretimi 2060’a kadar üç kat artacak’
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın başkan yardımcısı Maroš Šefčovič de harekete geçilmezse plastik üretiminin kırk yıldan kısa bir sürede üç katına çıkacağı konusunda uyardı. “Plastikler okyanuslarımızı boğuyor, çevreyi kirletiyor ve insanların sağlığına ve geçim kaynaklarına zarar veriyor. Her zamanki gibi devam ederse plastik üretimi 2060’a kadar üç katına çıkacak.”
Liderleri “insanlar ve gezegen için sonuç getiren” bir anlaşmaya varmaya çağıran Šefčovič “Artık plastikler için daha dairesel ve sürdürülebilir bir ekonomiyi teşvik etmek için nasıl ortaklaşa harekete geçebileceğimizi gösterme şansımız var.” dedi.
Güne Kore’nin Çevre Bakanı da harekete geçmenin önemini vurguladığı açılış konuşmasında “Plastik kirliliği bizi bitirmeden biz plastik kirliliğini bitirmeliyiz” dedi.
Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, politika değişikliği yapılmazsa plastik üretiminin 2040 yılına kadar, 2020’ye göre yüzde 70 artarak 739 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyor. Bu artış, küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlama hedefi için kalan karbon bütçesinin yaklaşık dörtte birini tüketecek.