Doğa MücadelesiManşetYerel

Çevre aktivisti Deniz Gümüşel gözaltına alındı

0

Muğla‘nın Milas ilçesinde düzenlenen Zeytin Şenliği’nin sponsorluğunu yapan termik santral şirketini protesto eden İkizköy Çevre Komitesi‘nden Deniz Gümüşel gözaltına alındı.

Muğla Belediyesi ve Milas Kaymakamlığı tarafından organize edilen etkinliğin sponsorluğunu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) üstlenmişti.

Gözaltı haberini duyuran İkizköy Çevre Komitesi, “Deniz Gümüşel, YK Enerji sponsorluğunda düzenlenen Milas Zeytin Şenliği’nde zeytinlerimizi verimsizleştiren ve 35 bin ağacımızı kesmek için biz köylülere yapmadığını bırakmayan iki yüzlü şirketi protesto ettiği için gözaltına alındı” ifadelerini kullandı.

Uzun süredir protesto ediliyor

Şirket bir yandan işlettiği termik santraller bir yandan da kömür madenini İkizköy ve Akbelen Ormanı‘nı yutacak şekilde genişletme çabaları nedeniyle bölge halkı tarafından uzun zamandır protesto ediliyor.

Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Ayrıca bölge halkı aylardır Akbelen Ormanı’nda kesimin durdurulması için nöbet tutuyor.

Şirketin yıkımlarını hatırlattı

Pazar günü Milas’ta gerçekleşen Zeytin Festivali’nde konuşma yapan Deniz Gümüşel, şirketin 2017 yılında kömür madenini genişletmek için Işıkdere’de 20 bin zeytin ağacını kestiğini hatırlattı.

Şimdi de 35 bin ağacın kesilmek istendiğine dikkat çeken Gümüşel, “Bu sponsorluklarla yediğimiz hiçbir şey bize de helal değil” ifadelerini kullandı.

Polis tarafından sürüklendi

Bu sırada polisler tarafından alandan uzaklaştırılmak istenen Gümüşel, alandan çıkmamak için direndi. Bir süre sonra yeniden gelen polisler, Gümüşel’i gözaltına alarak alandan çıkardı.

Videolarda Gümüşel’in yol boyunca polisler tarafından sürüklenerek götürüldüğü görüntüleniyor. Çevre aktivistinin ifadesinin alınma işleminin bugün sabah yapılacağı belirtildi.

‘Doğayı savunmak suç unsuru sayılamaz’

Ekoloji Birliği tarafından yapılan paylaşımda ise “Termik santral uğruna zeytinlerin, ormanların, suların ve temiz havanın yok edilmesine sebep olanları koruyan kolluk kuvvetleri doğayı ve yaşamı savunanlara saldırıyor” denildi.

Açıklamada “İfadesi yarın sabaha bırakılan Deniz’e yapılan uygulamanın keyfi ve hukuksuz aynı zamanda şirket menfaatleri uğruna olduğunu biliyoruz. Doğa hakkı savunusu anayasal hakkımızdır, suç unsuru sayılamaz. Mücadele arkadaşımız derhal serbest bırakılsın” ifadeleri yer aldı.

Birçok çevre savunucusu da “Haddini Bil YK” etiketi üzerinden Deniz Gümüşel’in serbest bırakılmasını talep etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.