GündemManşet

Çernobil’in 30.yıldönümünde Sinop çok net : “Nükleer santral istemiyoruz!”

0
"Gelecek biziz hayallerimiz nükleersiz..." Foto: Fatoş Öncü

Her yıl olduğu gibi  Çernobil  anma eylemi felaketin yaşandığı 26 Nisan gününden önceki pazar günü, 24 Nisan’da yine binlerce insanın katılımıyla  gerçekleştirildi. Bu sene 30.yıl anması olması sebebiyle yaşam savunucuları için diğer senelere nazaran daha özel bir anlam atfeden günde kortej saat 11:00’da Diyojen meydanından harekete geçerek Uğur Mumcu meydanında  düzenlenen sahnenin önünde konuşmalarla sonrasındaki konser için  toplandı .

13100816_1724998047713143_9142820766518351349_n

Foto: SNKP

Türkiye genelinden yoğun katılımın olduğu Sinop’taki mitinge  İzmir, İstanbul, Ankara, Denizli, Kastamonu, Trabzon, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum, Samsun, Yalova ve Dersim’den yaşam savunucuları  otobüslerle gelerek iştirak etti. Mitinge her yıl olduğu gibi meslek odaları, sendikalar ve siyasi partiler de katılım gösterdi. Balıkçılar da teknelerine astıkları “Nükleer santral istemiyoruz” afiş ve pankartlarla denizden eylem yaptı.

Balıkçılar denizden destek verdi, zaman zaman teknelerini sürdüler Foto: Fatoş Öncü

Binlerce kişinin katıldığı kortejde sloganlar “Gelecek biziz hayallerimiz nükleersiz” pankartıyla çocuklar dikkat çekiyordu. “Çocuklarımız için Nükleere karşı ayağa kalk!” pankartıyla ebeveynleri de hemen arkalarındaydı.

fatoş öncü“Fukuşima’da Nükleer facia sürüyor!”, “Nükleer öldürür!”, Nazım Hikmet’in “Balık tuttum yiyen ölür” sözü ,Çernobil’i unutma nükleere bulaşma, Nükleere No ,Ölmek değil yaşamak istiyorum, gibi sloganların yanında  Ampulü yakmak için nükleerden ölmek mi gerek? Bizce hayır!”  gibi yaratıcı olanları da vardı. Termik santral mücadelesini kazanmış Gerze halkı da mitinge “Gerze nükleer santral istemiyor!” pankartıyla destek verdi.

13047859_10208140566246310_1616771256557596852_o

Foto:Nahide Gökhan

Kürsüde çok sayıda CHP Milletvekili konuşma yaptı: CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Tüm, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, CHP Meclis Üyesi Çetin Soysal, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Açıkgöz de destek verdi, konuşmalar yaptı.   Sinop milletvekili Barış Karadeniz” Nükleer santrallerin zararlarını biliyoruz,TBMM’de çevre komisyonunda sık sık dile getiriyoruz. Karadeniz “Almanya’da her yerde evlerin üstlerine güneş panelleri var, Almanya gibi güneşi az olan bir ülkede bunlar yapılıp devlet buradan enerjisini sağlıyorsa bizim Türkiye’de yapılacak daha çok iş var, nükleer santrale gerçekten ihtiyaç yok”dedi.

Türkiye’de özel kanallarda bile yer bulamayan dev miting Japon devlet kanalı NHK tarafından da kameraya çekildi.

Eylemde dikkat çeken bir diğer konuşmacı da  Nükleersiz.org’un kurucularından Dr Angelika Claussen’in ve Dr Alper Öktem’in davetiyle Sinop’taki mitinge Ukrayna’dan katılan Çernobil tasfiye memuru  Yuriy Schumchenko oldu. Schumchenko, Dr Angelika Claussen’in ardından bir konuşma yaparak yaşadığı acıları Sinop’lularla paylaştı. Schumchenko’nun konuşma metnini aşağıda paylaşıyoruz.

yuriy

(solda)Dr Angelika Calussen, (sağda)Yuriy Schumchenko, foto: Nahide Gökhan

“Çernobil Feleketi’nin 30.yılını Sinop’ta sizlerle birlikte anıyorum.

Sizlere Çernobil’in 30 km içinde geçirdiğim 2 hafta süreyi anlatmak istiyorum. Mayıs1986’da radyoaktif kirliliği temizlemekle görevliydim.

Çoğunlukla reaktöre çok yakınında çalıştım. Birgün terk edilmiş bir köyde ve diğer gün radyoaktif nedeniyle yeşil renkleri kaybolarak, kıpkırmızı olmuş ormanlarda çalıştım.

Onuncu gün taşıdığım dozimetre 29 röntgen = 290 miliSV değeri gösteriyordu. ( Nükleer santralllerde izin verilen yıllık 20 miliSV’dir) Ama emrimdeki askerler bu değerden çok daha fazlasına maruz kaldı.

İki hafta sonra kendimi çok hasta hissetim ve hastaneye kaldırıldım. Kan değerlerim çok kötü olduğu için, sonraki 8 ay boyunca, radyasyon hastalıklarında uzmanlaşmış 4 farklı hastanede tedavi gördüm. Bu 1986 – 1987 yıllarıydı. Hayatta olmamı sağlayan doktorlara boçluyum.

Bu radyoaktif temizleme işimi iyi yaptığım için hükümet tarafından madalya ile ödüllendirildim. Madalya bence iyi ama sağlımı geri veremediler. Benimle beraber bu temizlik işini yapan , sivil ve askeri likidatir-  personelin çoğu hayatını kaybetti.

Ukrayna’da Chugujew isimli küçük bir şehirde yaşıyorum. Buraya Çernobil felaketi sonrası yerleştirilen muhacirlerden ve temizlik görevlisi olarak çalışanlardan 200’den fazla insan öldü. Şehrimizde bu isimlerin yazılı olduğu bir anıt var. Bu kişilerin çoğunluğu 50 yaşlarına ulaşamadan ölenler.

Konuşmamın sonunda, size bir çocuğun dokunaklı hikayesinden söz etmek istiyorum çünkü çocuklar bizlerin geleceğidir. 11 yaşında likidator olarak çalışan çocuğa inme indi ve felç geçirdi. Bu hastalık yaşlılar içindir, çocuklar için değil.

Çernobil felaketi insanlık için en büyük uyarıdır.

Nükleer felaketler, on binlerce yıl boyunca çok büyük miktarda radyasyon yayarlar ve radyasyon’un ne ülke, ne sınır, ne de zaman tanır.

Şimdi karar sizde…”

Nukleersiz 2016 afiş

Avrupa  Nükleer Savaşın Önlenmesi  İçin Uluslararası Hekimler Birliği (IPPNW) başkanı ve Nükleer Felaketlerle Yaşamak-Çernobil ve Fukuşima’nın Sağlık Üzerine Etkileri adlı kitabın yazarı Dr Angelika Claussen ve Çernobil tasfiye memuru SchumchenkoUluslararası Çernobil Ağı’nın üyesi Nükleersiz.org/Yeşil Düşünce Derneği (YDD)’nin organizasyonuyla 2016 yılı Avrupa Çernobil etkinlikleri haftası çerçevesinde Sinop’tan sonra 27 Nisan‘da Ankara ve 30 Nisan’da Mersin’de yerel Nükleer Karşıtı Platformlar  (NKP)’lerin evsahipliğinde düzenlenen Çernobil ve Fukuşima’dan sonra konulu panellerde  konuşma yapacak.

Haber :Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.