EnerjiManşet

Çernobil’in 29.yılında Karadeniz’den hekimler geçti

0

Çernobil’in 29.yıldönümünü anma etkinlikleri kapsamında Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği tarafından düzenlenen panelde Çernobil’in insan sağlığını en çok etkilediği bilinen Karadeniz bölgesinin  şehirlerinde Çernobil’in  insan sağlığına etkileri anlatıldı.

Tam da Akkuyu Nükleer Santralinin temelinin atılacağı günlerde Beyaz Rusya, Almanya ve Türkiye’den her biri kendi alanında uzman olan  hekimler  Çernobil faciasının bugün dahi görülebilen etkilerine dair paylaşımlarda bulundu. Sinop’ta Sinop NKP ve KESK , Samsun’da ise TMMOB . Atakum Kent Konseyi ve Elektrik Mühendisleri Odası ,Tabipler Odası  ve diğer bileşenlerin orgaizasyonuyla gerçekleştirilen panellere ilgi büyüktü.

6.cernobil-ve-saglik-yesil-gazete

Panelde ilk olarak  Fukuşima Tanığı olarak bildiğimiz Toshiya Morita, Fukuşima’nın 4 yılın sonunda sağlık üzerinde  yaratmış olduğu etkileri elde ettiği raporlara dayanarak anlattı .Fukuşima’ya dair güncel pek çok bilgi de paylaşan Morita Japonya’da halihazırda tekrar  açılması mümkün olmayan santrallerin bulunduğundan söz etti.

7.cernobil-ve-saglik-yesil-gazete

 

Beyaz Rusya’da Minsk Universitesinden Prof. Dr Larisa Danilova, Çernobil öncesi ve sonrası endokrin hastalıklarındaki artış  olduğunu ispatlayan çalışmalardan bahsetti. Nükleer silahlara Karşı Hekimler Birliği (IPPNW) Avrupa Başkanı Angelika Claussen,  insanların sağlıklarının olumsuz etkilenmesi için bir kaza olmasının gerekmediğini ,normal şartlarda nükleer santrallerin yakınlarında  insanlar üzerinde tespit edilen bulguların bulunduğunu söyledi.  Uludağ Üniversitesi’nden Prof Dr Kayıhan Pala ise  kendisi tarafından yürütülen Türkiye’de Çernobil üzerine yapılmış  yegane araştırmaya dair  paylaşımlarda bulundu . Dr Alper Oktem  ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK)’nun haritasını yorumlayarak Türkiye’deki mevcut duruma açıklık getirdi. Moderatörlüğünü Nükleersiz.org  Proje koordinatörü Pınar Demircan’ın yaptığı  panel soru cevap kısmıyla birlikte yaklaşık 3 saat sürdü .

Son panel bu akşam İstanbul’da

Panelin üçüncü ve son ayağı İstanbul Karaköy’deki İstanbul Politikalar Merkezi’nde iş çıkış saati de öngörülerek 18:00 ‘da başlayacak .

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.