Çerkesler ÇDP’yi (Çoğulcu Demokrasi Partisi) kurdu

çdpÇerkes’ler Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) adıyla siyasi parti kurdu.

ÇDP kurucu Genel Başkanı Kenan Kaplan, “ÇDP üreteceği özgün projeler ve önerilerle devleti tam demokratik bir yapıya dönüştürmek amacıyla kurulmuştur” diye kaydetti.

Çerkes Hakları İnisiyatif’i üyeleri tarafından kuruluş çalışmaları yürütülen Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) bugün itibariyle siyasi hayatına başladı. Sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığına kuruluş dilekçesini veren ÇDP kurucuları, konuya ilişkin açıklama yaptı. ÇDP kurucu Genel Başkanı Kenan Kaplan, partisinin kuruluşuna ilişkin ÇDP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamaya ÇDP yöneticilerin de katıldı. Kaplan, “Bugün itibariyle tüm Türkiye halklarının ve toplumsal kasemlerin kendilerinin ifade edebileceği, taleplerinin mücadelesini verebileceği yeni bir siyasi platform olarak ÇDP’yi kurmuş bulunmaktayız” dedi.

Ulusalcı devlet anlayışı tasfiye edilmeli

Türkiye’de 1980 darbesinden sonra oluşan anti-demokratik, ulusalcı devlet anlayışını tasfiye etmek için ÇDP’yi kurma kararı aldıklarını belirten Kaplan, “ÇDP üreteceği özgün projeler ve önerilerle devleti tam demokratik bir yapıya dönüştürmek amacıyla kurulmuştur” ifadelerini kullandı. Kaplan, ÇDP olarak, demokrasinin sınırlanmaya tutulmamasını savunduklarını kaydetti.

Müslim-gayri Müslim tasniflerini reddediyoruz

Türkiye’deki Çerkesler, Lazlar, Boşnaklar, Gürcüler, Arnavutlar ve Pomaklar gibi azınlıkların partisi olacaklarını savunan Kaplan, “ÇDP, azınlığı Müslim-gayri Müslim ekseninde tasniflenmesini kesinlikle reddeder. ÇDP, tüm etnik kimliklerin eşit olduğun ve eşit haklara sahip olacağı çok kültürlü , tam demokratik bir toplum düzeninin savunur” dedi konuştu.

Kaplan, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve etnik-kültürel sorunların çözümünün sadece Türkler ile Kürtler arasında çözülecek bir sorun olarak algılanmasının doğru görmediklerini belirterek, Türkiye’de yaşayan bir çok etnik grubun etnik ve kültürel sorunların çözülmesi sürecine fiilen katılamadıklarını ve bu sorunu ortadan kaldırmak istediklerini belirtti.

DİHA

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR