EkolojiManşet

Şirketlerin ormanları koruma sözleri yandı bitti kül oldu

0
Fotoğraf: Shutterstock

2020 yılı tüm dünyada ormansızlaşmanın azaldığı bir yıl olması gerekiyordu. Bunun yerine ormansızlaşma 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurumsal taahhütleri takip eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan CDP, pazartesi günü yayınladığı raporda yüzlerce büyük şirketin ormansızlaşmayı 2020 yılına kadar durdurma sözü verdiğini ancak yalnızca dört şirketin bunu gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

‘Bu taahhütler için 10 yılları vardı’

The Grist’in aktardığına göre CDP’nin orman müdürü Sareh Forouzesh yaptığı açıklamada “Bu taahhütleri uygulamak için 10 yılımız vardı. Ancak ihtiyacımız olan ilerlemeyi görmedik” ifadelerini kullandı.

2010 yılında, Tüketim Malları Forumu‘nu oluşturan şirketler 2020 yılına kadar tedarik zincirlerindeki ormansızlaşmayı ortadan kaldırma taahhüdünü imzalamıştı. 2014 yılında ise New York Ormanlar Bildirgesi ile bu taahhüdü veren işletme sayısı ikiye katlandı.

Değişimi zorlayacak pazar gücüne sahip

Bu sözü veren ve aralarında Cargill, McDonald’s ve Walmart gibi dev şirketlerin bulunduğu kurumlar gerçek bir fark yaratabilecek kapasitedeydi. Birçoğu dünya çapında değişimi zorlayacak pazar gücüne sahip. Ancak kendi hedeflerine bile ulaşamadılar.

Ormanlar, orangutanlar gibi nesli tükenmekte olan türler için yaşam alanı sağlıyor ve aynı zamanda insan habitatını, dünyayı yaşanabilir kılıyor. En büyük karbon filtrelerinden olan ormanlar yandıklarında ise sera gazı emisyonlarına neden oluyor.

‘Eylemsizliğin bir mazereti yok’

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), gezegende ısınmanın 1,5 derecenin altında tutulması şansını yakalayabilmek için dünyanın 2030’a kadar kestiğinden daha fazla ağaç yetiştirmesi gerektiğini gösteriyor.

Forouzesh “Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Eylemsizliğin artık bir mazereti yok” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock

Sadece dört şirket sözlerini tuttu

Rapora göre yalnızca dört şirket sözlerini tutmayı başardı: Tuvalet kağıdı şirketi Essity, kozmetik devi L’Oréal, çikolata devi Mars ve gıda ambalajcısı Tetra Pak.

Bu şirketler “ormansızlaştırmama” sertifikası oluşturarak tedarikçilerine kakao ve kağıt üretmek için ormanları parçalamadıklarından emin olmaları gerektiğini söyledi.

Şirketlerin çoğu ise başarısız oldu çünkü taahhütlerini yerine getirmek için gereken zamanı ve parayı ayırmadılar. Taahhütlerine uymayan tedarikçileri bırakmaları mümkündü ancak çoğunlukla bu stratejiden kaçındılar.

‘Tüm sektörlerin hareket etmesi gerekiyor’

Forouzesh, “Bu birkaç çürük elmayla ilgili değil, tüm sektörleri hareket ettirmemiz gerekiyor. Bu şirketler tedarikçileri ile ilişki kurarlarsa, onları da yanlarında getirebilirler. Onları dışlarlarsa, bu tedarikçi üzerindeki etkileri sona erer” dedi.

CDP raporunun sunduğu bir iyi haber ise taahhütte bulunan şirketlerin çoğunun en azından kaynak bulma verilerini açmaya başlaması. Bu sayede aktivistler ve yatırımcıların şirketin kaydettiği ilerlemeyi ölçmesi mümkün oluyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.