Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Cerattepe’de madenciliğe karşı çıkanları ikna sözleşmesine tepki

0

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine başlayan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Maden İşletmeleri’nin bölgede madenciliğe karşı çıkanları ikna etmek için faaliyet yürütmeleri karşılığında oluşturulan 14 kişilik bir komiteye aylık 70 bin lira ödeneceğine dair sözleşme tutanağının kamuoyuna yansıması, Artvinli yaşam savunucularını sokağa döktü.

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı ile toplanan kalabalık sözleşme tutanağına tepkilerini dile getirdi. Halitpaşa Meydanı’nda toplanan yaşam savunucuları, ‘Cerattepe’de madene hayır’ yazılı pankart açtı, şirket karşıtı sloganlar attı, kentte tartışmalara neden olan tutanağa tepki gösterdi. Burada konuşan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, çok çetin bir mücadeleyi yürüttüklerini belirterek, zafere ulaşana kadar mücadeleyi asla bırakmayacaklarını söyledi.

Karahan, sözleşmenin konusunun ‘Şirket ile Artvin halkı arasında köprü oluşturmak’ olarak yazıldığını, ‘yapılacak işler’ kısmında ise komitenin görevi olarak ‘Cerattepe projesini halka anlatmak; sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları, resmi kurum ve kuruluşları gezerek bu projenin Artvin halkının sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine katkılarını anlatmak’ yazdığını kaydetti. Karahan, şunları söyledi: “5 yıllık bir süre için verilen bu miktar taraflarca uzatılabilecektir. Bu belge bir ilin satış belgesidir, ihanet belgesidir. Bizleri Almanlardan para almakla suçlayanların Artvin halkına ihanet için üç kuruşa kendilerini maden şirketine sattıklarının belgesidir. Sonuç olarak bir ihanet şebekesinin suçüstü yakalanmış hâlini Artvin halkının bilgisine ve ilgisine sunuyor, mücadelenin nasıl zorluklarla karşı karşıya olduğunu, omuz omuza olmamızın bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç hâline geldiğini görmenizi istiyoruz. Yine maden şirketlerinin nasıl ahlaksızca her yola ve kirli oyuna hazırlandığını bilmenizi ve bu oyunlara gelmemek için birbirimize güç vermemiz gerektiğini anlamanızı bekliyoruz.”

 

(Birgün)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.