İklim KriziDünyaManşet

Central Park, ‘iklim değişikliğini inceleme laboratuvarı’na dönüştürüldü

0

ABD’nin New York kentinde, 1858’de oluşturulan 843 dönümlük ünlü Central Park, iklim değişikliği laboratuvarına dönüştürüldü. Parkta çalışma yapan araştırmacılar, fikrin ülke çapındaki parkların iklimdeki değişimlere daha dayanıklı hale gelmesine yardımcı olacağını umuyor.

Oluşturulan Central Park İklim Laboratuvarı ekibi, mevsimsel kalıpları, bitki ve hayvan yaşamının değişen hava koşullarına nasıl tepki verdiğini incelemek için uydulardan da yararlanacak.

Yale Çevre Okulu’nda coğrafya ve kentleşme bilimi profesörü olarak görev yapan, araştırma ekibinden Karen Seto, parkın çözümün bir parçası olmasının nasıl sağlanacağı üzerinde duracaklarını söyledi: “Park ne kadar karbon tutuyor? Hem parka gelen insanlara hem de parkın etrafındaki sakinlere ne kadar soğutma rahatlığı sunuyor gibi sorulara yanıt arayacağız.”

Laboratuvar, bu yılın başlarında New York merkezli iki kar amacı gütmeyen kuruluş olan Central Park Convervancy ve Natural Areas Conservancy‘nin desteğiyle kuruldu.

canva

Kentlerin iklim değişikliğinin çözümünün bir parçası olmak zorunda olduğunu kaydeden Seto,  Parktaki varlıkların en iyi nasıl yönetileceği konusunda politika yapıcıları bilgilendirmeyi umuyoruz. Böylece bu yeşil alan kenti soğutmaya yardım etmeye ve temiz hava sağlamaya devam edebilir.”

Geçen on yıl içinde, dünyanın pek çok bölgesi ve ülkenin diğer tarafları gibi  Central Park da aşırı ve şiddetli yağmur, kar fırtınası, sert  rüzgarlar ve aşırı sıcak ve soğuk gibi çok sayıda aşırı hava olayına maruz kaldı.

Eylül 2021’deki Ida Kasırgası sırasında bir saat içinde parka 8 cm’den fazla  yağmur yağmış ve sadece 10 gün önce yaşanan rekor yeniden kırılmıştı.

Central Park Conservancy’nin ağaç bakım müdürü Peter Haupt, projenin ağaçlardaki artan büyümeyi ölçmek için pek çok mekanizma kurduklarını anlattı.  Parkta yaklaşık 13 yıldır çalışan Haupt, amaçlarının “eninde sonunda iklim değişikliğinin parkı nasıl etkilediği hakkında bazı sonuçlar çıkarabilecekleri noktaya gelmek” olduğunu söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.