YerelDoğa MücadelesiManşet

Cengiz Holding’e jandarma desteği: Halkın Katılımı Toplantısı öncesi köy kuşatıldı

0

Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni‘nin Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında bugün saat 11.00’da Hacıbekirler Köyü’nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecek.

Çevre ilçelerden Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen projeye karşı çıkan pek çok vatandaş da toplantıya katılmak için yola çıktı. Ancak jandarma sabah saatlerinden itibaren köye giden yolları kapatmış durumda.

Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Pınar Bilir, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bayramiç‘ten, Çanakkale‘den, Çan‘dan, Edremit‘ten herkes Cengiz’e karşı bir araya geliyor” ifadelerini kullandı.

Arama noktalarında uzun kuyruklar

Köye akşam saatlerinden itibaren birçok jandarmanın konuşlandırıldığını aktaran Bilir, köye giden yollarda da jandarmanın arama gerekçesiyle giden taşıtları durdurduğunu aktardı.

Jandarmanın arama noktalarında silahlı bir şekilde durduğunu vurgulayan Bilir, “Cengiz Holding’in gücünü bize gösteriyorlar” ifadelerini kullandı. Bilir, yolda jandarma tarafından dört kez arama gerekçesiyle durdurulduklarını belirtti.

Halkın tepkisi nedeniyle başlamamıştı

Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan “Halilağa Bakır Madeni Projesi” 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.

Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kazdağları’nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.

Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.

 

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.