Cengiz Holding’e jandarma desteği: Halkın Katılımı Toplantısı öncesi köy kuşatıldı

Bayramiç'te yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni projesi için düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı öncesinde jandarma toplantının yapılacağı köye giden yollarda arama noktaları oluşturdu. Projeye karşı çıkan halk yolda bekletiliyor.

Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni‘nin Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında bugün saat 11.00’da Hacıbekirler Köyü’nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecek.

Çevre ilçelerden Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen projeye karşı çıkan pek çok vatandaş da toplantıya katılmak için yola çıktı. Ancak jandarma sabah saatlerinden itibaren köye giden yolları kapatmış durumda.

Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Pınar Bilir, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bayramiç‘ten, Çanakkale‘den, Çan‘dan, Edremit‘ten herkes Cengiz’e karşı bir araya geliyor” ifadelerini kullandı.

Arama noktalarında uzun kuyruklar

Köye akşam saatlerinden itibaren birçok jandarmanın konuşlandırıldığını aktaran Bilir, köye giden yollarda da jandarmanın arama gerekçesiyle giden taşıtları durdurduğunu aktardı.

Jandarmanın arama noktalarında silahlı bir şekilde durduğunu vurgulayan Bilir, “Cengiz Holding’in gücünü bize gösteriyorlar” ifadelerini kullandı. Bilir, yolda jandarma tarafından dört kez arama gerekçesiyle durdurulduklarını belirtti.

Halkın tepkisi nedeniyle başlamamıştı

Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan “Halilağa Bakır Madeni Projesi” 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.

Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kazdağları’nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.

Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR