EkonomiManşet

Cemaatin altıncılarına bir durdurma daha

0

Hükümetle Gülen cemaati arasındaki gerginlik ruhsatsız çalışan bir altın madeni sahasında daha faaliyetlerin durdurulmasını sağladı. Fettullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Akın İpek’e ait Koza Altın’ın Gümüşhane’deki bir madenine de durdurma kararı çıktı. İzmir’deki ocağın ardından, Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’nin galerisinin faaliyeti askıya alındı. Durdurma kararıyla beraber şirkette vergi incelemesi başlatıldığı da öğrenildi.

koza madenİşadamı Akın İpek’e ait Koza Altın bünyesinde faaliyet gösteren Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’ndeki galerinin faaliyeti durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonrasında, maden civarında açılan galeri girişinin orman işletme için alınan izin alanı dışında kaldığı tespit edilerek faaliyeti durduruldu. Karar Gümüşhane Valiliğine 27 Aralık 2013 tarihinde ulaştırıldı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre Mastra altın madeni orman izinlerinin uzatılması için başvuru yaptı, ancak başvuruya henüz olumlu bir cevap alamadı. Koza Madencilik’e ait İzmir Dikili’de bulunan Çukuralan Maden İşletmesi’nin faaliyetleri de geçtiğimiz günlerde ‘Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ bulunmaması nedeniyle İzmir İl Özel İdaresi tarafından durdurulmuştu. Öte yandan İpek’in, Mastra’daki faaliyet durdurma kararınının yanısıra, şirkette başlatılan vergi incelemesini de KAP’a bildirmediği, bunun da borsa yatırımcılarını zarar uğratan bir suç olduğu belirtiliyor.

Koza Grubu 1 Mart 2005 tarihinde Normandy Madencilik şirketi ve 12 Ağustos 2005 tarihinde Dedeman Madencilik şirketine ait hisseleri satın alarak Mastra madeninin tamamına sahip oldu. Mastra madeninin yakın çevresinde bulunan 11 adet altın sahasına da sahip olan Koza Grubu, bu sahalarda altın arama ve değerlendirme çalışmaları yapıyor. Gümüşhane’nin 22 kilometre kuzey batısında yer alan Mastra Altın Madeni, Demirkaynak köyünün kuzeydoğusunda ve Doğu Pontid Tektonik Kuşağı’nın güney kesiminde yer aldığı belirtiliyor.

Maden cevher üretimi, kapalı ve açık ocak işletmeleri şeklinde yapılan Mastra Altın Madenikoza maden Temmuz 2008’den beri faaliyetini sürdürmekte.

 (Yeni Şafak, Yeşil Gazete )

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.