Cem Uzan Fransa’da Türkiye’ye karşı açtığı davayı kazandı

Fransa Temyiz Mahkemesi, Cem Uzan'ın Fransa'daki evinin basılarak 2 milyar Euro değerindeki hisse senedine el konumasını 'yasa dışı' olarak değerlendirdi.

İş insanı ve Genç Parti’nin kurucusu Cem Uzan‘ın Fransa’daki evinin basılarak 2 milyar Euro değerindeki hisse senedine el konumasına karşı açtığı davada karar açıklandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Fransız Temyiz Mahkemesi, TMSF temsilcileri tarafından yapılan bu eylemi özel hayatın mahremiyetine aykırı bularak “yasa dışı” olarak değerlendirdi.

TMSF temsilcileri, 25 Ağustos 2017’de Cem Uzan’ın Paris’teki evine kendisi orada bulunmadığı sırada baskın yaparak hisse senetlerini almıştı. Uzan daha önce bu konu ile ilgili davayı Fransa İstinaf Mahkemesi’nde kazanmıştı. Ancak Türkiye davayı temyize taşımıştı.

‘Senetleri geri alma yolu açıldı’

Mahkeme heyetinde yer alan 12 yargıç tarafından verilen kararla Uzan’ın avukatı müvekkilinin Kepez ve ÇEAŞ’a ait hisse senetlerini “geri alma yolunun açıldığını” söyledi.

Avukat Matthias Pujos, mahkemenin kararında Fransa topraklarındaki özel mülklerin “dokunulmazlığı” hakkının çiğnenemeyeceğine vurgu yaptığını belirtti.

Uzan: Kapıları özel testereyle kesip girdiler

Cem Uzan, yaşanan olaya ilişkin “TMSF, 2017 Ağustosu’nda Paris’teki evime, ben Paris dışındayken, kapıları özel testereler ile kesip girdi” ifadelerini kullandı.

Alt mahkemenin TMSF aleyhine karar verdiğini belirten Uzan, “Şimdi ise en üst yetkili Fransız mahkemesi de TMSF’nin haneye tecavüz ve haneye ve normal yaşama saldırmış olduğunu kesin karara bağladı. Bu kararın temyizi yok. TMSF ve TMSF avukatları bundan sonra ceza davalarında yargılanacaklar” dedi.

Uzan AİHM’de de kazanmıştı

Cem Uzan hakkında Haziran 2003’te Genç Parti lideri olduğu dönemde, ailesinin sahip olduğu ÇEAŞ ve Kepek Elektrik’e devlet tarafından el konulmasının ardından Bursa’da yaptığı konuşma sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken kullandığı ifadeler nedeniyle hakaret davası açılmıştı.

Uzan bu davada Eylül 2008’de 8 ay hapis ve yaklaşık 688 lira para cezasına mahkum edilmiş, bu ceza Denetimli Serbestlik Yasası uyarınca 1 yılı rehber kontrolünde olmak üzere 5 yıl adli denetim ve öfke kontrolü kitabı okumaya çevrilmişti.

Uzan bu karara karşı AİHM önünde açtığı ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı davasını da Mart 2018’de kazanmıştı. AİHM, siyasi bir lider olarak Cem Uzan’a verilen cezayı “orantısız ve demokratik bir toplumda gereksiz” bulmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’nin doğal tek fıstık çamı ormanına şimdi de mermer ocağı girişimi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kozak Yaylası’nda açılması planlanan yeni bir mermer ocağı ile ilgili ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.

Avrupa’daki su varlıklarının üçte biri kimyasallarla kirletilmiş durumda

Avrupa Çevre Ajansı, kıtanın nehirleri, gölleri ve kıyı sularının kimyasallardan ciddi şekilde etkilendiği uyarısı yaptı. Çözüm önerilerinden biri, suyun fiyatının artırılması.

İklim ve ekoloji örgütlerinden ortak mesaj: Açık Radyo açık kalsın

Çok sayıda iklim ve ekoloji örgütü, lisans iptalinin iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına geldiğini belirtti.

Araştırma: Yunusların nefesinde ilk kez mikroplastik bulundu

Araştırmalar, deniz canlılarının hava almak için su yüzüne çıktıklarında mikroplastikleri soluduklarını ve kırsal kesimdeki nüfusun bile bundan etkilendiğini gösteriyor

Türkiye, kömürden elektrik üretiminde Avrupa rekorunu kırdı

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayının sekizinde, Almanya ve Polonya'yı geride bırakarak, Avrupa'nın kömürden en çok elektrik üreten ülkesi oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR