Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğini etkisiz kılacak torba yasa tasarı bugünden itibaren Meclis’te görüşülmeye başlanacak.
27 Eylül 2017’de TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tasarısının, madenciliğin gelişmesini ve maden sahalarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla düzenlemeler ihtiva ettiği iddia edilmişti.
Ancak yeni torba yasa geçerse bütün madencilik faaliyetleri fiilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutulacak.
Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında neler değişecek?
- madde
Yasanın onaylanması halinde 54. maddeyle ‘Madencilik Faaliyetlerinde İzinler’ başlıklı 7. maddenin 11. fıkrasının, birinci cümlesi değişecek. ‘Çevresel etki değerlendirmesi ve diğer izin başvuruları ile ilgili olumlu karar verilmiş sayılır ve genel müdürlük tarafından buna göre işlem yapılır’ değişikliğiyle çevreye ilişkin ÇED ve diğer izin süreçleri, 3 ay içinde bitirilmezse izin verilmiş sayılacak.
Böylece bir madenle ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci üç ayı aşarsa o madenin ÇED raporu onaylanacak.
- madde
Tasarının 55. maddesiyle ‘Maden Teşvik Tedbirleri’ başlıklı 9’uncu maddesine eklenen fıkra ile orman alanlarında yapılacak madencilik faaliyetleri için 10 yıl için herhangi bir bedel alınmayacağı düzenlemesi getiriliyor.
- madde
Tasarının 56. maddesi ile Maden Kanunu’nun ‘Arama Faaliyetleri’ başlıklı 17. maddesinin ikinci fıkrasının beşinci cümlesi değiştirilerek, ‘Jeolojik haritalama, jeofizik etüt, sismik, karot, kırıntı ve numune almaya yönelik faaliyetler için ÇED kararı aranmayacağı’ düzenlemesi öngörülüyor.
“ÇED’siz olmaz” kampanyasına destek ver, çevre katliamını önle
Tasarıdaki 54. 55. ve 56. maddelerle ilgili Türkiye’nin dört bir yanındaki çevreciler sosyal medya hesapları üzerinden “ÇED’siz olmaz” hashtag’i ile kampanya başlattı. Kampanyada yukarıdaki maddelerin iptali isteniyor.
(Yeşil Gazete)