EnerjiManşet

ÇED iptali de sonladırmadı: İzdemir Termik Santrali için yeni ÇED raporu!

0

İzmir Aliağa’da üç yıldır faaliyette bulunan İzdemir Termik Santralinin ÇED olumlu raporunun iptal edilmesinin ardından yeni ÇED raporu çıkarıldı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Aliağa ilçesi yakınlarında üç yıldır faaliyette olan İzdemir Termik Santralinin ÇED raporunun mahkemece iptal edilmesinin ardından santrale mühür vurulması beklenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından jet hızıyla yeni ÇED raporu çıkardı. Mahkeme kararının 21 Şubat 2017 tarihinde Bakanlığa tebliğ edilmesinden sonra, iki hafta içinde yeni bir ÇED raporu hazırlandı ve bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda uygun bulundu. 22 Mart tarihinde de tüm itirazlara rağmen “ÇED olumlu” kararı verildi.

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, İzdemir Termik Santrali ÇED Raporu sürecindeki şaşkınlığını “Siz bu kadar hızlı bir ÇED izni sürecine tanık oldunuz mu? Ben olmadım!” sözleriyle anlattı.

Tarım alanlarının üzerine, birçok antik kentin tam ortasına, uluslararası koruma statüleri olan tarihi ve kentsel sit alanlarına komşu bir konumda bulunan, bilirkişi raporlarıyla ÇED dosyasındaki birçok eksikliğin ortaya konduğu İzdemir-II termik santral projesinin 2010 yılında verilen “ÇED olumlu raporu” geçtiğimiz yıl Aralık ayında mahkemece iptal edilmiş ve mahkemenin kararı Bakanlığa 21 Şubat 2017 tarihinde tebliğ edilmişti. Yürürlükteki yasalar ve Anayasa gereği mahkeme kararına uyularak 30 gün içerisinde termik santralin mühürlenmesi gerekiyordu.

Ancak 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak santral için yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Bir iki gün içinde yeni ÇED raporu hazırlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda 6 Mart 2017 tarihinde yapılan toplantıya katılan EGEÇEP ve FOÇEP temsilcilerinin santralle ilgili itirazları ve buna dayanak olan bilimsel raporları aktarmalarının hiçbir işe yaramadığı ertesi gün ÇED Raporu’nun uygun bulunduğunun açıklanması ile ortaya çıktı. Mahkeme kararı gereği en geç 23 Mart’ta termik santrali kapatması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 22 Mart’ta santrale yeniden ÇED olumlu kararı verdiğini duyurdu.

Gelinen durumu yorumlayan Av. Cangı, Bakanlığın mahkeme kararını yok saydığını dile getirerek, “Çevre Bakanlığı ve  şirket el ele vererek Aliağa’da mahkeme kararını çöpe attılar! Aliağa’nın, Foça’nın, Menemen’in Karaburun’un, İzmir’in sağlığını umursamıyor, bölgede yaşayan herkesle alay ediyorlar. Bu gidişe dur demek gerekiyor. Bakanlık ile şirketin el ele yarattıkları hukuksuzluklara karşı direnmeye, yaşamı savunmaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

(Evrensel)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.