Günün ManşetiManşetTürkiye

[Özel Haber] Çavuşlu’nun çığlığına kulak ver: Çöp suyu kaynak suyunu zehirliyor, balıklar ölüyor

0

Giresun’un Görele İlçesi Çavuşlu Beldesi içme suyuna karışan çöp sularının yarattığı kirlilikle mücadele ediyor. Mevsim şartlarından dolayı günde ortalama 1 metrekareye 100 litrenin üzerinde yağış alan bölgede, bilirkişinin olumsuz kararına rağmen açılıp işletilen çöp tesisi çevreye ölüm saçıyor. Geçtiğimiz yıl da şiddetli yağışlardan etkilenen tesiste depolanan çöpler, yağmur sularıyla su kuyularına kadar ulaşıyor. Çöp atıkları nedeniyle siyaha dönüştüğü gözlemlenen Çavuşlu Deresi’nde yerliler balık ölümlerinin de gerçekleştiğini söylüyor.

Çavuşlu halkı geçim kaynaklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

Yöre halkı dereye karışan çöp suyu nedeniyle en büyük geçim kaynaklarından meşhur Çavuşlu Ekmeği’ne yönelik ilginin azalmasıyla da zor günler geçiriyor. Zehirli su nedeniyle Çavuşlu’da sağlık problemlerinin baş gösterdiğini anlatan Çavuşlu bölge halkından Murat Özarslan, tesisin faaliyetlerinin durdurulması için yetkili mercilere başvurduklarını ama 2 bin 300 bin nüfuslu beldenin tüm su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirletilmesinin önüne geçemediklerini söylüyor.

“Vahşi bir depolama yapılıyor”

Özarslan, “Yaşananların 8 yıllık bir geçmişi var ama rahatsızlığımız son 2 yıldır çok daha fazla artmış durumda. Tesis kanunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. AK Parti Giresun milletvekili Cemal Öztürk dün bölgeyi ziyaret etti. Çöp tesisinin kötü bir durumda olduğunu, bölgede vahşi bir depolama yapıldığını, durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aktaracağını söyledi.

Tesis duvarının altında döşenen kaçak bir boru ile dereye çöp sularının akıtıldığını belgeleyen Özarslan, beldede yaşayan 6 kişilik bir ailenin çocuklarının alerjik bir rahatsızlık geçirerek tedavi altına alındığını anlattı.

Çavuşlu Belediyesi’nin ÇED gerekli değildir raporuna istinaden Samsun Bölge mahkemesine çalışmaların durdurulması ve tesisin kapatılması için açtığı dava sürüyor.

Ne olmuştu?

Çavuşlu halkının tüm itirazlarına rağmen Katı Atık Bertaraf Tesisi 2015 Kasım ayında katı ve sıvı atık kabulüne başlayarak düzenli depolamaya geçmişti. Yaklaşık 3 ay faaliyete devam ettikten sonra 2016 Şubat ayında Ordu İdare Mahkemesi’nin ÇED iptal kararıyla Çavuşlu Belediyesi tarafından mühürlendi. Giresun Valisi Hasan Karahan’ın talimatıyla jandarmanın yoğun güvenliği altında 2 gün sonra mühür fekki yaptırarak tesisi yeniden açıldı. Ancak Mahkeme kararına göre ÇED raporundaki eksiklikler giderilmediği için tesis faaliyete geçemedi. 2017 Nisan ayında tesise Giresun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bağlı Belediyelere gönderilen talimatta 11 Nisan 2017 tarihinden itibaren çöplerin Çavuşlu Katı Atık Bertaraf tesisine götürülerek dökülmesi tebliğ edildi. Ancak referandum sürecinde olunduğu için çöp alımına 16 Mayıs tarihinden itibaren başlandı. Bölgede halk tesisin açılmaması için birçok eylem yapmış,  500 kişilik grup kolluk kuvvetleri ile karşı karşıya kalarak “Çöpe Hayır, Oy Verdik Çöp Verdiler, Vali Kanunsuz İş Yapma’ diyerek Vali Karahan’ı protesto etmişti.  Çavuşlular tesisin kapatılması için sosyal medya üzerinden #cavuslucoplukolmasin başlıklı hashtag ile kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)


You may also like

Comments

Comments are closed.