EnerjiGünün ManşetiManşet

“Çatılarda rüzgar ve güneşten elektrik üretmek serbest haberi asılsız”

0

30 Aralık Cumartesi günü Gazete Habertürk’te yayınlanan, “Çatıda güneş ve rüzgardan elektrik üretmek serbest” başlıklı haber spekülasyonları da beraberinde getirdi.

Aynı haberi Enerji Enstitüsü sitesinden alıntılayarak, “Güneş ve rüzgardan çatıda elektrik üretiminde kapasite kısıtı kaldırıldı” başlığı Yeşil Gazete olarak biz de okurlarmızla paylaştık.

Gelinen noktanın detayına dair bir özel haber hazırlamak için de konunun uzmanlarına danıştık. Çanakkale’de yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yapan Troya Çevre Derneği’nden Oral Kaya, 1996 yılından beri Türkiye’de başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji kaynaklarının tanıtılması, kurulu kapasitesinin hızla artması ve tabana yayılması için çalışmalar yapan Solar Baba’nın kurucusu Ateş Uğurel ve gazetemize de “Güneş Gönüllüsü” rumuzu ile yazılar yazan Alper Öktem bu haberin asılsız olduğu görüşünde.

Üç isim de haberin gerçeği yansıtmadığını, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) sitesi ile Resmi Gazete’de konuya dair herhangi bir bilgi bulunmadığını kaydediyor.

“Haber tamamen palavra”

Ateş Uğurel

Solar Baba’dan Ateş Uğurel konuya dair sorumuzu, “Haber tamamen “palavra” olduğundan (EPDK sitesinde ve resmi gazetede yok) bir yorum yapamayacağımm maalesef. Sahte bir haberin bu kadar yayılması cok üzücü” şeklinde yanıtladı.

“Yönetmelik değişmiş olsa açıklamayı TEDAŞ değil EPDK yapar”

Bu konuda özellikle devlet tarafından gelen açıklamalar 2017 yılı sonuna kadar bir düzenlemenin yapılacağı yönünde idi. Lakin bu düzenleme bir türlü gelmedi diyen Oral Kaya, haberin ardından kendisini de bir çok dostunun “sonunda oldu galiba” diyerek aradığını kaydetti.

Oral Kaya

Fakat değişen bir şeyin olmadığını, “halen eski mevzuat ve yönetmeliklerin uygulamada olduğunu, ‘en azından şu ana kadar’ bir değişiklik yapılmadığını bildirmek zorundayım” bilgisini de paylaşan Oral Kaya, Gazete Habertürk’ün haberinde kendisinden bilgi alınan Eski TEDAŞ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan’ın açıklamalarını da mercek altına aldı.

Eğer yönetmeliklerde bir değişiklik olsa idi, bu konuda açıklama yapacak kurum zaten TEDAŞ değil EPDK olacaktır bilgisini de ileten Kaya, haberdeki bilginin hatalı olduğunu ise, “İkinci kısım ise ara başlıkta yer alan ‘Evde üretilen fazla elektriğin satılabilecek’ olması. Bu başlık herkesi heyecanlandırdığı gibi, ne yazık ki bir gazetecilik hatasıdır. Başlığa baktığımızda öyle bir kanıya varmamıza rağmen, ne yazık ki haberin içinde sadece ‘izleyen yıllarda’ ibaresi ile şimdilik bir şeyin olamayacağı zaten ifade edilmiştir. Haber ne yazık ki zamanlama bakımından ve kullandığı dil bakımından çok yanıltıcı olmuştur” sözleri ile açıkladı.

Çözümün ise enerji kooperatiflerinde olduğunu belirten Kaya, “Bunun aslında aşıldığı ve bir çözümü vardır. Bireysel tüketiciler, bir araya gelerek kendi enerji kooperatiflerini kurarak, kendi tüketimlerinden fazla olan üretimi şebekeye satabilmektedirler. Bunun için de bireysel kapasite tahsisleri miktarı oranında üretim yapabilmek için tesislerini kurmalarıdır. Bunu da dilerlerse güneş, dilerlerse rüzgar ile yapabilmektedirler. Ürettikleri elektriğin tüketim fazlasını satabilecek olan kooperatif, ortaklarına da gelir payı dağıtarak onlara bir de gelir etmelerini sağlayabilecektir. Kooperatiflerin bu şekilde daha yaygın olarak geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bugün ülkenin bir çok köşesinde olduğu gibi mahalledeki komşunuzla, yenilenebilir enerji kooperatifinizi kurun. Enerji bağımsızlığınızı elde edin, fosil yakıtlardan kurtulun hatta dünyamızı da kurtarın” dedi.

“EPDK’nın kararını yazılı görmüş olmamız gerekir”

Güneş Gönüllüsü rumuzu ile gazetemize de konuya dair yazılar yazan Alper Öktem ise, Kadıköy Güneş Gönüllülerinden de konuya dair bilgi aldığını belirterek öncelikle yapılan haberi eleştirdi.

Alper Öktem

Haber yarım yamalak, bunun dışında haberden vatandaş evde elektrik üretecek sonra da satacak gibi bir anlayış çıkıyor ki bu yanlış diyen Öktem, “Normal meskenlerin gücü zaten halihazırda 5 kilowatt ile sınırlı iken haberdeki bu üretip satacak meselesini silmek lazım” dedi.

Haberde kendisinden görüş alınan emekli TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısının, “EPDK, 3 kVA’ya kadar olan güneş paneli ve rüzgâr türbininde trafo kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı” bilgisini verdiğinin belirtildiğinin de altını çizen Öktem, “10 kva dan bahsediliyor haberde ama burada kva, volt amper midir yoksa kilowatt mıdır. Burası da belli değil, haberin bu kısmı da kafa karıştırıcı” diye konuştu.

Güneş gönüllüsü Alper Öktem sözlerini, “Konu çok karışık, haber ilk defa Habertürk’te çıktı. Haberi veren gazeteci haberin kendisini vermiyor. Bir cümle ile emekli genel müdür yardımcısına yorum yaptırmış. Biraz dikkatli olmak lazım, bütün herkes de üstleniyor bu haberi. Ama EPDK’nın kararını yazılı görsek de oğru dürüst bir tavır takınsak daha uygun aslında” diyerek tamamladı.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.