ManşetTürkiye

Çarşı’ya Fenerbahçe taraftarlarından da destek var

0

Beşiktaş taraftar grubu ‘Çarşı’nın liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında Gezi olaylarında “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ettikleri iddiasıyla dava açıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanıklar, “silahlı örgüt kurarak Türkiye’de Arap Baharı imajı oluşturarak hükümeti devirmeye çalışmak”la suçlandı.

page_ne-carsiymis-be-hee-bolduk-ulkeyi-rahat-edin-hadi-simdi_633633089

“Ne Çarşı’ymış be! Hee, böldük ülkeyi”

İddianamenin açıklanmasının ardından Beşiktaş taraftarları ve Fenerbahçe’nin ‘Sol Açık’ grubundan ‘Çarşı’ya destek mesajları geldi.

Hürriyet’teki habere göre, paylaşılan ilk mesajda “Eğer Çarşı bir örgütse ve Cem Yakışkan bu örgütün lideriyse, biz de bu örgütün militanlarıyız” denildi.

Yakışkan’ın paylaştığı Onur Encür’ün mesajında ise Çarşı’nın öncü olduğu sosyal sorumluluk projeleri hatırlatılarak şöyle denildi:

“Cem Yakışkan’ı silahlı örgüte sokmaya çalışan, Deve Erol’u sırf pankart yapıyor diye kitleyi eylemlere sürüklemekle suçlayan, Koray telefonda kız arkadaşıyla TOMA geyiği yaptı diye ‘TOMA’yı ele geçirdiler, hükümeti yıkacaklar’a durumu bağlayan adalet timsali bir savcı… Biz sadece takımımızı ve insanlarımızı sevdik, bu ülkede yaşayan tüm insanları, hepsi buydu… ‘Nükleersiz Türkiye’ dedik, ‘kan bağışı hayat kurtarır’ dedik, Van’da deprem oldu yardıma koşup gittik, LÖSEV yeni binalara başladı, başı biz çektik. Köy okulları dedik, evlatlarımız dedik, en önde yine biz vardık. Soma faciasında otobüsler dolusu arkadaşımız gitti belki bir işe yararız diye. Çocuk işçiler için, çekin pis ellerinizi çocuklarımızın üzerinden dedik. Takipçisi olduk. Bedensel engelli vatandaşlarımız için hâlâ kampanyalarımız, diğer birçok kampanyamız gibi devam etmekte. Hayvan barınakları için yaptıklarımız ortada. Biz bunları Uganda’da yaptık, Türkiye’de silahlı örgütüz… Bi gidin arkadaş ya… Ne Çarşı’ymış be! Hee, böldük ülkeyi, rahat edin hadi şimdi.”

Sol Açık’tan: Faşizme karşı kardeşimsin çArşı

Gezi’ye katıldığı için darbe girişimiyle yargılanacak çArşı’ya bir destek te Fenerbahçe’nin taraftar grubu Sol Açık’tan “Faşizme karşı kardeşimsin çArşı” başlığıyla geldi. Sol Açık grubu “Akıl tutulması yaşamak dedikleri bu olsa gerek. İleri demokrasi şimdi de buradan saldırıyor” dedi.

Cumhuriyet’ten Erk Acarer’in haberine göre, “Akıl tutulması” meselesi için Çarşı’nın abileri “Türkiye isyan etti ihale bize kaldı” sözleriyle açıkladı:

“Bu kitlesel bir hareketti. Çarşı vicdan sahibi bir gruptur. Biz büyük iş yapmadık aslında. Toplum ‘mute’ tuşunda olduğu zamanlarda da biz ‘titreşimdeydik’. Üşüyen çocuklara atkı gönderdiğimiz, haksıza karşı haklının yanında olduğumuz ağaçlara dokunma dediğimiz için zaten yıllarca çıban başı olarak görüldük. Söylemlerimiz sistemi rahatsız etti. Hiçbir demokratik ülkede protestocular darbe girişimiye yargılanmazlar. Kasti yapıyorlar. Esma’ya ağlayıp Berkin’e ağlamayanlardan değiliz. Çifte standarta karşıyız.”

Avukat: dosya bizim lehimize

Avukat Derviş Yıldız, Çarşı grubundaki 35 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiği savcılık iddianamesini değerlendirdi:

“Savcılık polis fezlekesini alıp iddianame olarak kopyalamış. Ne kamu araçlarına zarar verildi ne de taş atıldı. Sosyal medyayı sıkça kullandıkları söylenenler bu mecraların yanından bile geçmedi. Resimler var, diyorlar. Kayseri’de 2009 yılında çekilen bir fotoğrafı iddianameye koymuşlar. Dosya bizim lehimize çünkü somut delillerimiz var. Türkiye’de savcılık lehte soruşturma yürütmez zaten. Bu olağanüstü bir durum değil. Süreci bekliyoruz.”

İddianameden

Gezi Parkı eylemleri sonrasında yapılan operasyonla gözaltına alınan Çarşı Grubu liderleri Numan Bülent Ergenç, Cem Yakışkan ve Halil İbrahim Erol’un da aralarında bulunduğu isimler tutuklanmış ancak daha sonra yapılan itirazlarla serbest bırakılmıştı. Milliyet gazetesinden Damla Gür’ün haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yaklaşık 1 yıldır devam eden soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve gönderildiği mahkeme tarafından kabul edildi.

‘Marjinal gruplar’

35 şüphelinin yer aldığı iddianamede 9 polis de müşteki sıfatıyla yer aldı. Şüpheliler arasında taraftarın yakından tanıdığı isimler de var. Çarşı grubunun kurucularından olan “Sarı Cem” lakaplı Cem Yakışkan ile Çarşı’nın pankartlarını hazırlayan “Deve Erol” lakaplı Erol Özdil ile Halil İbrahim Erol da iddianamede şüpheli olarak yer alan isimlerden.

Savcılık hazırlanan 38 sayfalık iddianamede Gezi Parkı eylemlerinin ilk başlarda demokratik tavır koymaya yönelik iyi niyetli gösteriler olduğu ancak kısa süre sonra eylemlerinin amacından saptığı ve “marjinal” grupların eylemlere karıştığı iddia edildi. Eylemlere sonradan katılan bu “marjinal grupların” Taksim’de toplanan insanları hükümete karşı kışkırttığına vurgu yapılan iddianamede, demokratik olmayan yöntemlerle hükümeti düşürmenin amaçlandığı öne sürüldü.

Tribün lideri olan Cem Yakışan ve Numan Bülent Ergeç’in eylemlere katılan Çarşı grubu kitlesini örgütlediği iddia edilen iddianamede eylemleri sırasında Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin de işgal edilmeye çalışıldığı öne sürüldü.

Arap Baharı atıfı

İddianamede Çarşı grubu üyelerinin yabancı basın mensuplarını olay yerlerine almaları ise savcı tarafından şöyle yorumlandı: “Yabancı basın mensupları tarafından olay yerlerinde elde edilecek görüntüleri dünya medya kuruluşlarına servis yaparak kamuyonda ‘Arap Baharı’ diye adlandırılan bir kısım Ortadoğu ülkelerindeki yönetim değişikliklerini çağrıştırır şekilde imaj oluşturup Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulan hükümetini yasal olmayan yöntemlerle ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirlenmiştir.”

(Cumhuriyet/ Hürriyet / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.