Çapa Tıp’ta öğrenciler hasarlı binalarına girmiyor

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, depremde ciddi hasar gören binalara girmeyip eylem başlattı. Can güvenlikleri sağlanana kadar binaya girmeyeceklerini belirten öğrenciler, okul önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

Çapa‘da bulunan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, depremde hasar gören binalara girmek istemediği için eyleme başladı. Yağmur yağdığında tavandan su aktığını, acil çıkış noktası olmadığından dolayı deprem esnasında izdiham yaşandığını söyleyen öğrenciler, “Can güvenliğimiz sağlanana kadar binalarımıza hastaların da bizlerin de girmesini istemiyoruz” dedi.

Acil çıkış yeri yok

Birgün’e konuşan 5. sınıf öğrencisi Büşra Kabak, deprem esnasında ders gördüklerini söyledi. Deprem sırasında binanın sağlam olmamasından ötürü yaşanan izdihama dikkat çeken Kabak, “Beşinci kattaydık. Şans eseri hasta bakmıyorduk. Bundan önce de çok fazla çatlak ve hasar vardı ancak yaşanan deprem farkındalığımızı artırdı. Çok fazla hissettik, sallandık ve panik olduk. Acil çıkış yerimiz olmadığı için normalde kullandığımız merdivenlerden inmek zorunda kaldık. Hem klinikten, hem de dersten çıkan öğrenciler topluca oradan inmeye çalıştı. Daha büyük bir depremde biz çıkana kadar bu bina başımıza yıkılabilir. Duyduğum kadarıyla 6 ve daha yüksek şiddetindeki depremlere binanın dayanmayacağı söyleniyor” diye konuştu.

Tuba Keskin ise, okulun şartlarının hasta bakmak için elverişli olmadığını ve can güvenliklerinin bulunmadığını kaydetti. Bu şartlar altında devam etmek istemediklerinin altını çizen Keskin, şöyle konuştu: “Derslerden geri kalsak da şu an can güvenliğimizi eğitimimizden daha ön planda tutuyoruz. Tabii ki hastaları mağdur etmek asla istemiyoruz. Fakat şartlar bunu gerektiriyor.”

‘Yağmurda tavanlar su akıtıyor’

Nilüfer Alptekin de, “Biz burada çalışırken de kısıtlı imkanlarla çalışıyoruz. Çoğu ünitemiz çalışmıyor, yağmur yağdığında tavan su akıtıyor. Bu tarz şeylere alıştık ama depremde herkes çok korktu. Binanın sallandığını görmek herkesi çok korkuttu. Ne hastalar, ne hocalarımız ne de bizler için güvenli bir ortam sağlanmadığı sürece içeri girmeyi planlamıyoruz” şeklinde konuştu.

Hüseyin Hilmi Kul, can güvenliklerinin olmadığını ve okul yönetimine seslerini duyurmak için şu an burada olduklarını ifade etti. Kul, “İçeriye girmek istemiyoruz. Hastalarımızı da sokmak istemiyoruz. Olası bir depremde binanın zaten yıkılacağı belli. 6’yı bulmuş olsa şu anda hepimiz ölü olabilir, enkazın altından toplanmaya çalışılıyor olabilirdik. Oturmaya devam edeceğiz” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Tıp Fakültesi öğrencileri de girmek istemiyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise, şu anda Diş Hekimliği Fakültesi gibi protesto yapamadıklarını aktardı: “Tıpçılar da derslere girmek istemiyordu ama derslere girmediğimizde ya da herhangi bir protestoda bulunduğumuzda hakkımızda işlem yapılacağı ve yok yazılacağımız mesaj aracılığıyla bize söylendi. Bizde de çatlaklar var. Duvarlar boydan boya çatlak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR