DünyaManşet

İsrail’de yargı düzenlemesine karşı protestolar büyüyor

0

İsrail Parlamentosu Knesset’de milletvekillerinin yargı sisteminde yapılması planlanan ve bir süredir tartışılan düzenlemeleri onaylamasının ardından, dün gece İsrail polisi ile protestocular arasında yeniden çatışmalar yaşandı.

Yargıtay‘ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini, parlamentodaki salt çoğunluğu geçersiz kılabilmesine yönelik düzenleme, muhalefetin boykot ettiği oylamada 64’e karşı 0 oyla kabul edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlemelerin hükümet organları arasında denge kurabilmek için gerekli olduğunu söylerken, muhalifler İsrail’in bir demokrasi olarak tehlikeye atılacağını, koalisyonundaki milliyetçi ve aşırı dinci partilerin kontrolsüz bir güçle politikayı şekillendirebileceğinden endişeleniyor.

Bu, mahkemelerin yetkisini kısıtlamayı amaçlayan bir dizi tartışmalı reformun ilki.

BBC’nin aktardığına göre, dün tüm gün süren çatışmalar sırasında Kudüs ve Tel Aviv’de polis, yolları kapatan protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı. Olaylarda en az 22 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Yasa değişikliklerine karşı kitlesel protestolar aylardır sürmesine rağmen, taslağın parlamentodan geçmesi, Netanyahu için önemli bir zafer olarak görülse de süreç henüz bitmiş değil. Merkeze yakın muhalefet lideri Yair Lapid, yeni yasanın iptal edilmesi için Yüksek Mahkeme’ye dilekçe vermeye hazırlanıyor. 

Histadrut sendika konfederasyonu ise genel grev tehdidinde bulundu. Yüzlerce hava kuvvetleri pilotu dahil binlerce yedek asker de değişikliklerin parlamentoda kabul edilmesi durumunda görevlerini boykot edeceğini söyledi.

Protestocular: Diktatörlüğe meydan okuyoruz

On binlerce protestocu geçen hafta dört gün süren yürüyüşün ardından parlamento yakınlarındaki Sacher Parkı’nda kamp kurdu. Sokakta yatan bir protestocu BBC’ye “diktatörlüğe” meydan okuduğunu söyledi, “asla teslim olmayacağız” dedi.

İsrail’in en önemli müttefiki olan ABD‘de ise Beyaz Saray, yasanın kabul edilmesini “talihsiz” olarak nitelendirdi. Reformları “bölücü” olduğu gerekçesiyle eleştiren ABD Başkanı Joe Biden, sürecin ertelenmesi çağrısında bulundu.

İsrail güvenlik servislerinin eski başkanları, baş yargıçlar ve önde gelen iş insanları da hükümetin reformlarına karşı.

Yeni yasa ne öngörüyor?

Yeni yasal düzenleme, mahkemelerin hükümeti inceleme ve hatta hükümsüz kılma yetkisini kısıtlıyor.

Düzenleme yasalaşırsa;

  • Yargıtay’ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisi, Parlamento’da salt çoğunluğun mahkeme kararlarını geçersiz kılabilmesiyle zayıflatılacak
  • Yargıçları atayan komisyonun tamamen hükümetin kontrolünde olacak
  • Bakanların, başsavcı tarafından yönlendirilen hukuk danışmanlarının tavsiyelerine uymaları zorunlu olmayacak
  • Görev için uygun olmadığı düşünülen makam sahiplerinin görevden alınması zorlaşacak

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.