İklim KriziManşet

Ekoloji aktivistlerinden Pakistan’da ‘Yeryüzü Konferansı’ çağrısı

0

BM iklim zirvelerinin iklim krizine karşı çözüm oluşturmadığını düşünen iklim aktivistleri, Pakistan‘da 2023 Aralık ayı başında bir “Yeryüzü Sosyal Konferansı” düzenlenmesi için çağrı yayımladı.

Çağrıcılar arasında Türkiye’den Polen Ekoloji Kolektifi de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres‘in geçen yıl (2022) Mısır‘da düzenlenen İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) delegelere hitaben “Ayaklarımız hâlâ gaz pedalında, cehenneme giden bir otoyoldayız” sözlerine atıfta bulunan aktivistler, COP’u boykot çağrısını da yineledi.

Çağrı şöyle:

“Mesele kendimize karşı dürüst olup olmadığımızda düğümleniyor.

BM iklim zirveleri, saçmalığın sınırlarını zorlamaya devam eden bir şaka. 2020’de zirveyi tamamen iptal ettiler – çünkü acil bir durumda olduğumuzu söylediler. İklim adaleti hareketindeki pek çok kişi bu ironiyi sineye çekti ve yoluna devam etti. Ardından 2022’de zirveyi askeri bir diktatörlük altında düzenlediler. Yerel aktivistler, rejim tarafından işkence görmekle meşgul oldukları için “sivil toplum alanına” katılmadılar. Bu yıl zirve bir petrol devletinde, yarı anayasal bir monarşi altında ve bir petrol milyonerinin başkanlığında gerçekleşecek.

Ya bu yılki iklim zirvesi, bir su savunucusunu komaya sokan Macron’unki gibi ya da sadece sokakta yürüdükleri için insanları tutuklayan Sunak’ınki gibi neşeli bir demokraside olsaydı? Ya bu zirve tüm aktivistlerin kovuşturmaya uğramadığı bir ülkede gerçekleşseydi? Bu iklim krizi açısından neyi değiştirirdi? 28. İklim Zirvesi bize ne sunardı?

‘İklim gerçekçileriyiz’

Unutmayın: Gezegenin çöküşünü önlemek için şu anda yıllık %10 emisyon kesintisine ihtiyacımız var.

Dünyanın yarısı 28 yaşından küçük. Çoğumuz iklim krizinin ve iklim zirvelerinin içine doğduk. İklim zirveleri ile dünya emisyonlarının birbiriyle ilişkisiz olduğunu anlamak için çok fazla istatistik bilgisine ihtiyacımız yok.

Mesele sadece kendimize karşı dürüst olup olmadığımızda düğümleniyor.

Dünya, insanları ve gezegeni sömürmek üzere tasarlanmış kapitalist bir sistem altında kapitalistler tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla, onlarca yıllık BM “iklim” zirvelerine iklimin çöküşünün eşlik etmesi tesadüf değildir. Kendilerine karşı dürüstler ve son zamanlarda bize karşı da giderek daha dürüst olmaya başladılar. Perspektifleri, kendilerinin acil bir durumda olmadıkları ve sıradan insanların gidip başlarının çaresine bakmaları yönünde. Onların beklentisi bizim de buna rıza göstermemiz. Bu rızayı elde etmek için finansman, basın toplantıları, raporlar, kamuoyu açıklamaları – temelde gerçek siyasi eylem dışında her şeyi ayarlıyorlar. Bazıları “gerçekçi” olduklarını iddia edecek ve kendilerine atılan kırıntıları kabul edeceklerdir. Hükümet yetkilileri ve şirket CEO’ları gibi onlar da rahat uyuyacaklardır. Gerçekten de, 4.3ºC ısınma 4.4ºC ısınmadan daha iyidir, bu da 4.5ºC’den daha iyidir ve bu böyle devam eder.

Öte yandan biz iklim gerçekçileriyiz.

Biz cehenneme giden bir otoyoldayız, onların ayakları ise hala gaz pedalında.

‘Dubai’de kaybedecek tek saniyemiz bile yok’

Yazıldıkları mürekkepten daha az değere sahip olan kelimelerin müzakere edildiği bir sürece katılmayı reddediyoruz. Dubai’de kaybedecek tek bir saniyemiz bile yok.

Devam etmekte olan berbat gösteriye karşı uygulanabilir, iklim-gerçekçi, adalet odaklı bir alternatif inşa etmek bizim sorumluluğumuzdur. Herkesi ve her şeyi meta olarak ve birbirinden ayrı gören sistemlerini değiştirmeliyiz. Doğa ve insanlar arasındaki uyumu yeniden tesis edecek yeni bir sistem kurmamız şarttır.

Bu amaçla, 2023 Aralık ayı başında Pakistan’da bir Yeryüzü Sosyal Konferansı düzenlenmesi için çağrıda bulunuyoruz. Acil durum molasını vermek için ihtiyaç duyduğumuz kolektif gücü inşa etmek üzere bize katılın.”

İlk imzacılar şöyle:

  • Aasim Sajjad Akhatar (Fisherfolk Forum Pakistan; Pakistan)
  • Ahsan Kamal (ACJCE; Pakistan)
  • Alice Gato (Climáximo; Portugal)
  • Anabela Lemos (JA; Mozambique)
  • Anam Rathor (Climate Action Now; Pakistan)
  • Aunil Muntazir (Alliance for Urban Rights; Pakistan)
  • Bakshal Thallo (Save River Indus; Pakistan)
  • Fatima Shehzad (All Pakistan Alliance for Kachi Abadis; Pakistan)
  • Hardwork Mkwada (Zimbabwe Disaster Relief Agency – ZIDRA; Zimbabwe)
  • Irfan Ullah Afridi (Sustainability Week Pakistan; Pakistan)
  • Karim Dillhöfer (Letzte Generation; Germany)
  • Lissah Kanyezi (Zimbabwe Disaster Relief Agency – ZIDRA; Zimbabwe)
  • Melissa Kowara (XR Indonesia; Indonesia)
  • Minhaj ul Arifeen (Alliance for Urban Rights, EFO, Progressive Students Federation, Climate
  • Action Now; Pakistan)
  • Pervez Aly (FFF Pakistan; Pakistan)
  • Sinan Eden (Climáximo; Portugal)
  • Sumeyye Elis Yildizli (Polen Ekoloji; Turkey)
  • Tooba Syed (Women Democratic Front; Pakistan)

COP’u boykot çağrısını imzalamak ve iklim realist konferansını örgütlemeye katılmak isteyenler [email protected] adresinden grupla iletişime geçebilirler. 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.