Manşetİfade ÖzgürlüğüKadınKültür-Sanat

Cannes Film Festivali’nde kırmızı halıda erkek şiddeti protestosu

0

Fransa‘daki Les Colleuses feminist grubunun üyeleri, ülkedeki erkek şiddetini 75. Cannes Film Festivali‘nde protesto etti.

İran‘da en az 16 kadını öldüren bir erkeğin hikayesini konu alan “Holy Spider” (Kutsal Örümcek) filminin prömiyeri öncesinde kırmızı halıya gelen 12 kadın, Cannes’ın en son gerçekleştirildiği Temmuz 2021’de bu yana Fransa’da öldürülen 129 kadının adlarının olduğu bir pankart taşıdı.

APF‘nin aktardığına göre, siyahlar içindeki feminist kadınlar, pankartın yanı sıra ellerinde siyah duman yayan sis bombaları da taşıdı.

Protestocular fotoğraf ve videolar için poz verirken güvenlik görevlileri protestoya herhangi bir müdahalede bulunmadı. Festivalin resmi Twitter hesabı da protestodan bir görüntü paylaştı:

İran doğumlu yönetmen Ali Abbasi’nin İran’ın Meşhed şehrinde seks işçisi kadınlara yönelik seri cinayetleri takip eden Holy Spider filmi, araştırmacı bir gazetecinin hikayesini konu alıyor. Film, en az 16 kadını öldüren Saeed Hanaei‘nin gerçek hayat hikayesine dayanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşta, Rus askerlerinin gerçekleştirdiği ifade edilen cinsel saldırılar da 75. Cannes Film Festivali’nde geçen cuma protesto edilmişti. Çıplak bir kadın, vücuduna çizdiği Ukrayna bayrağı ve sürdüğü kırmızı boya ile Ukrayna’daki cinsel saldırıları protesto etmişti. Kadının vücudunda İngilizce “Bize tecavüz etmeyi bırakın” yazıyordu.

Çiğdem Mater’e selam: Aklımız ve kalbimiz onunla

Öte yandan Türkiye-Fransa-Almanya-Hollanda-Yunanistan-Hırvatistan ortak yapımı “Kurak Günler” (Burning Days) filminin  bugün  yapılacak,  75. Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard) dünya prömiyerini öncesinde yönetmen Emin Alper, Gezi davasında 18 yıl hapis cezası verilen yapımcı Çiğdem Mater’i anarak, teşekkür etti.

Alper, “Meslektaşımız ve filmimizin ortak yapımcılarından biri olan Çiğdem Mater’e teşekkür ederim. Şu an bizimle değil, çünkü kendisi gülünç bir dava sonucu hapse atıldı. Bizimle olmasa da aklımız ve kalbimiz onun yanında” dedi.

Film, kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu alıyor.  Dördüncü uzun metraj filmi ile Cannes’da yer alan Emin Alper; “Tepenin Ardı”, “Abluka”, “Kız Kardeşler” filmleri ve “Alef” dizisi gibi yapımlarıyla biliniyor. Film, Cannes’daki dünya galasının ardından 2022’nin sonbahar aylarında Türkiye’de seyirciyle buluşacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.