ManşetHayvan Hakları

Canı sıkılan Japon balıklarından ‘cinsiyetçi’ köpeklere: Hayvanlarla yaşayanların en sık karşılaştığı sorunlara çözümler

0
Tavşanınız masa ayaklarını mı çiğniyor, köpeğiniz hep erkeklere mi havlıyor, balığınızın canı sıkılıyor mu? Hayvan davranış uzmanları, evinde hayvanlarla birlikte yaşayanların aklına takılan soruları Guardian için yanıtladı; çözüm önerilerini sıraladı.

Kediler

Ofise geri döndüğümden beri eve gelip kedimin yatağıma işediğini görüyorum. Neler oluyor?

Kedi tuvaletinin dışına dışkılamak,  mutlu olmadıklarını ya da tıbbi veya psikolojik strese girdiklerini bildiren bir hoşnutsuzluk işaretidir.

Bir başa çıkma mekanizması olabilir; çeşitli alanlarda koku bırakmak kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Tıbbi sorunları dışlamak için ilk başvuru noktanız veterineriniz olmalıdır. Ardından, ev ziyareti için bir davranışçı ile iletişime geçin.

(Dişi) kedim kocama tapıyor ama benden nefret ediyor. Benden kurtulmaya mı çalışıyor ve bunu nasıl düzeltebilirim?

Kedinizin sizden nefret etmediğinden eminiz; o duygusal durumu bile anlamaz.  Kediler en sevdikleri insanları, doğal kokularından hoşlandıkları, en sevdikleri yerde oturdukları ya da genellikle onları besleyen kişi oldukları gibi nedenlerle seçerler. Bazen bu durum, kedinin geçmişiyle de ilgilidir, geçmiş travmaları, yeni kişilere verdikleri tepkiyi belirleyebilir. Kedinin kalbini kazanmak için, onun tek besleyicisi olun, onunla daha çok oynamaya başlayın ve kocanızı en sevdiği koltuktan atın. Yine de olmazsa kedinizin kocanızı en sevdiği arkadaş olarak  tercih ettiğini kabul etmeniz gerekebilir.

Bir zamanlar uysal olan kedim, bebeğimizi (adil olmak gerekirse, kedinin kuyruğunu tutmayı çok sever) sıkıştırmaya çalışıyor.

Kediler ve bebekler hassas bir dengedir. Bebekler yüksek sesle ağlarlar, anne ve babanın dikkatini çekerler, evde her türlü yeni kokuyu bırakırlar ve – evet – vücut parçalarını tutmayı severler. Kedinizin küçük ellerin erişemeyeceği bir yeri olması için birkaç kedi kulesi veya tırmanıcı alın. O zaman kediniz kendi alanındaki küçük yabancıya uyum sağlarken daha rahat olacaktır.  Bebeğiniz büyüdükçe uzun çubuk oyuncakları kullanarak, nazik dokunuşlarla ona nasıl birlikte oynayacağını öğretebilirsiniz.

Köpekler

Köpeğimin cinsiyetçi olabileceğini düşünüyorum. Erkeklere havlıyor, özellikle kapüşonlulara. Ne yapabilirim?

Köpekler cinsiyetçi olmasalar da kesinlikle ayrımcılık yapabilirler. Bu davranış, korkular cinsiyet, yaş veya ten rengiyle ilgili olabilir ve genellikle erken bir olumsuz deneyimden kaynaklanır. Uzaktan herhangi bir erkek gördüğünüzde ona bir sürü ödül vererek başlayın (özellikle kapüşonlular için lezzetli bir şeyler verin.) Bir erkeğin görüşünü olumlu bir şeyle eşleştirmeye başlayacaktır. Bu arada, kendiniz, köpeğiniz ve söz konusu erkeklerle aranızda geniş bir alan bırakmayı unutmayın. Yakınlık zamanla oluşturulabilir.

Geçen ay köpeğimizi ilk defa bir pet oteline gönderdik. Onu aldığımızda üzgün görünüyordu. Bize küstüğünü sandım ama bir ay sonra depresyonda olduğundan endişeleniyorum. Onu nasıl neşelendirebiliriz?

Her şeyden önce , uzaktayken herhangi bir yaralanma veya hastalık tespit edilmediğinden emin olmak için onu veterinerlere kontrol ettirin. Yeni bir yerde, konforlarından ve güvenilir insanlardan uzakta kalmak onlar için gerçekten zor olabilir. Yapmaktan hoşlandığı şeyleri düşünün ve ruh halini iyileştirmek için her gün bunlardan birkaçını yapmaya çalışın. Koklama, oynama ve çiğneme, iyi hissettiren hisler yaratmak için harika aktivitelerdir. Bir dahaki sefere de evinizde, güvenilir bir evcil hayvan bakıcısı aramayı deneyin.

Yürüyüşe çıkardığım köpeğimin, diğer köpeklerin dışkısını yemesini nasıl durdurabilirim? 

Coprophagia (dışkı yeme) kesinlikle en az çekici köpek eğlencelerinden biridir. Bunun birkaç nedeni var: Kötü beslenme, açlık, can sıkıntısı ve hatta dikkat arayışı. Aynı zamanda zayıf bağırsak sağlığının bir belirtisi olabilir, bu nedenle öncelikle kesinlikle köpeğinizi veteriner hekime kontrol ettirin. ne kontrol ettirmeye kesinlikle değer. Köpeğinizin size ve diğer eğlence biçimlerine odaklanması da önemlidir. Güçlü bir “bırak” komutu üzerinde çalışmanın yanı sıra, yiyecek veya oyuncaklarla oyun oynamak bu davranışı bırakmasında yardımcı olacaktır.

Köpeğim diğer köpeklerin üzerine çiftleşme amacıyla atlıyor.  Zaten kısırlaştırıldı. Ne yapalım?

İlginç bir şekilde, diğer köpeklerin üzerine atlamak her zaman cinsel aktivite ile ilgili değildir. Bir köpek stresli olduğunda ya da bir sağlık sorunu yüzünden de bunu yapabilir. Kısa vadede, köpeğinizin odağını diğer köpekten uzağa ve size veya hazırladığınız bazı ikramlara çevirerek, söz konusu eylemi düzenli olarak durdurun (20 saniyede bir başlayın). Köpeğiniz, eylem sırasında aşırı heyecanlanırsa, ona hemen lezzetli bir ödül kazanmak için size bakması gerektiği anlamına gelen yeni bir kelime öğretin. “Dikkat dağıtıcıların” dünyasına götürmeden önce, evde her şeyin sakin olduğu bir yerde öğretmeye başlayın.

Balıklar

Japon balıklarının yaşadığı akvaryumum sürekli temizlememe rağmen kokuyor. Nasıl temizlemeliyim? 

Akvaryum kokularının çoğu, balık dışkısı ve yenmemiş yiyecekler gibi organik atıklardaki fazlalıktan ve ardından bakteri üremesinden kaynaklanır. Japon balıkları dağınık yaratıklardır ve bakımı yapılmazsa akvaryumlarını hızla kirletirler. Filtrenin atığı yeterince işleyip işlemediğini doğrulamak için su kalitesini kontrol ederek başlayın. Atık seviyeleri yüksekse, tankınızı aşırı besleme ve fazla stoklama açısından değerlendirin – genel bir kural olarak, akvaryum balığı başına 20 galon (90 litre) izin vermelisiniz.

Haftalık yüzde 20 ila yüzde 50 oranında kısmi su değişimi öneririm. Güzel koku için  en güvenli seçenek, kokuya neden olan kirleticileri yok etmede mükemmel bir iş çıkaran filtre ünitesinde aktif karbon kullanmaktır.

Erkek arkadaşım japon balığımızın uyarılmaya ihtiyacı olduğunda ısrar ediyor. Onlara her ay yeni süs eşyaları alıyor ve geçen hafta onu ‘mobilyalarını düzenlerken’ yakaladım. Haklı mı?

Balıklar, sandığımızdan çok daha zekidir. İsrailli bilim insanlarının bir araştırmasında, tekerlekler üzerinde bir tankta bulunan Japon balıklarının bir odanın içinde kendi kendilerine dolaşabildiği tespit edildi. Bu uzamsal farkındalık ve bilişsel işlevin inanılmaz bir göstergesidir. Diğer araştırmalar da, Japon balıklarının zenginleştirilmiş uyarıcı ortamlarda daha fazla zaman geçirme tercihlerini gösteriyor ki bu bana göre bir miktar fayda veya zevk olduğunu gösteriyor. Alternatif yöntemler çeşitli diyet değişiklikleri, canlı bitkiler ve elle beslemeyi içerebilir.

Tavşanlar ve kemirgenler

Geçen sene evimize bir tavşan aldık ama halıdan masa ayaklarına kadar her şeyi çiğniyor. Lütfen yardım edin 

Bu tavşanlar için tamamen normal bir davranıştır, ancak elektrik kablolarını kemirirlerse tehlikeli hale gelir.  Yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, bu doğal çiğneme davranışını daha uygun öğelere yönlendirin: Saman, temiz yaprak döken ağaç dalları, dokunmuş söğüt yumakları vb. İkincisi,  ona bir veya iki tavşan daha arkadaş alın.  Tavşanlar sosyal bir türdür ve çiftler veya küçük gruplar halinde yaşamaları gerekir. Son olarak, bebek kapıları ve köpek kasaları, değerli eşya veya alanlara karşı iyi barikatlar oluşturur.

Oğlumun iki gerbil’i (çöl faresi de denilen küçük bir kemirgen) vardı (Elsa ve Ana). Birkaç hafta önce Elsa öldü. Panikledim ve oğlum okuldayken ona benzeyen bir gerbil daha aldım.  Ama sürekli kavga ediyorlar ve oğlumun kafası karıştı. Ne yapabilirim? 

Korkarım oğlunla yüzleşmek zorunda kalacaksınız.  Gerbiller, insanlar gibi, tercihlere sahiptir ve yeni arkadaşları hakkında bir girdiye sahip olmalıdır.  Ana ve Elsa birlikte büyümüş olsalardı, geçinmeleri çok daha olası olurdu.

Yeni Elsa, Ana’nın evine giren bir davetsiz misafir olduğundan, onları tarafsız bir bölgede bir araya getirirseniz, yeni eşleşme daha kolay gerçekleşebilir. Onları mekanlarına geri koymadan önce birkaç hafta boyunca yeni bir alanda birlikte yaşamalarına izin verin.

Yardım! Kızım Noel için bir fare aldı. Birkaç gün önce, kafesinden kaçmasına izin verdim. Nasıl geri alabilirim. 

Bu çok yaygın bir senaryo. Dolaplar ve çalışma yüzeyleri de dahil olmak üzere erişebilecekleri yerlerde yiyecek kalmadığından emin olmaya çalışın. Ardından, baştan çıkarıcı bir şekilde yemlenmiş insancıl bir tuzak veya hatta altta yumuşak bir şey ve içinde yiyecek bulunan uygun bir cam veya plastik düz kenarlı kaba giden bir rampa koyun. Birkaç gün, hatta haftalar sürebilir, ancak evde kedi gibi yırtıcı hayvanlar olmadığı sürece, onu en kısa zamanda güvenli bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Kertenkeleler

Oğlum bir kertenkele istiyor ama onu yavru farelerle besleme fikri midemi bulandırıyor (veganım). Bitki bazlı bir diyete sahip olabilecek sürüngenler var mı?

Farklı sürüngen türlerinin farklı diyetlere ihtiyacı vardır ve bu ister et bazlı, ister bitki bazlı veya hatta böcek bazlı olsun, gelişmek için doğru beslenmeleri çok önemlidir.

Birçok kaplumbağa gibi bazı sürüngenler de otoburdur ve gelişmek için bitki bazlı bir beslenmeye ihtiyaç duyar; sakallı ejderler gibi diğerleri ise, esaret altında büyük ölçüde bitki bazlı bir diyete sahip olabilir, ancak bunun böceklerle desteklemesi gerekebilir.

Sürüngenlerin beslenmelerinde yeterli proteini almalarını sağlamak önemlidir ve bunu yapmanın yolları türlere göre farklılık gösterecektir.

Mutlu ve sağlıklı olduklarından emin olmak için yerine getirilmesi gereken karmaşık ihtiyaçları olduğundan, tüm sürüngen türleri çocuklar için uygun evcil hayvanlar olmayacaktır. Bir sürüngeni evcil hayvan olarak almadan önce tüm sağlık ve refah ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağınızı  iki kez düşünün ve bir egzotik hayvan uzmanı veterinerle görüşün.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.