Hayvan HaklarıManşet

Bakanlıktan hayvanlara çip uygulaması hakkında merak edilen dokuz soruya yanıt

0

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan evinde birlikte yaşadığı hayvanlara çip taktırmak isteyenler için açıklama geldi. Bakanlık hayvan sahiplerinin en çok sorduğu soruları yanıtladı.

Evcil hayvanlara çip taktırmak için son tarih 31 Aralık 2022. Altı aydan büyük evcil kedi, köpek ve gelincikler için dijital kimliklendirmedeki yoğunluk nedeniyle ‘beyanname’ uygulaması getirildi. Hayvan sahipleri, 31 Aralık’a kadar yetkili kurumlara beyanname verdikleri takdirde cezai işlemden muaf tutularak hayvanlarına daha sonra mikroçip taktırabilecek.

Konu hakkında en çok merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

1-Altı aylıktan büyük ev hayvanları yılbaşına kadar kimliklendirilmezse ne olacak?

Yıl sonuna kadar kayıt işlemlerini yaptırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek. Cezalar, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile doğa koruma ve milli parklar şube müdürlükleri tarafından uygulanacak. Altı aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra çip uygulanarak kayıt altına alınacak.

2. çeşitli nedenlerle hayvanını kayıt altına aldıramayanlara ceza uygulanır mı?

Ev hayvanı sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine ‘beyanname’yle müracaat etmeleri halinde, çip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlanabilecektir. Hayvan sahipleri tarafından il/ilçe müdürlüklerinin yanı sıra serbest veteriner hekimlere de beyanname verilebilecek.

3-Çip nasıl uygulanıyor?

Kedi, köpek ve gelinciklere içinde 15 karakterli kod numarası bulunan çip, hayvanın iki kürek kemiği arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına enjektör vasıtasıyla uygulanıyor.

4-Ne işe yarayacak?

Sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm aşıları kayıt altına alınacak.

5-Kimliklendirilmeyen hayvan nasıl tespit edilecek?

Çip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (çip okuyucular) vasıtasıyla yapılacak. Çip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra çip uygulanarak kayıt altına alınacak.

6-Kaybolan hayvanlar için ne yapılacak?

Evdeki hayvanları kaybolanlar yedi gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilmeli. PETVET’te hayvanlar kayıp olarak işaretlenerek sistemi kullanan bütün kullanıcılar tarafından görülecek ve bulunduğunda hayvan sahibine ulaşılabilecek.

7-Çipin hayvanın sağlığı açısından bir zararı var mı?

Deri altı uygulanan mikroçip pasif radyo dalgalarıyla çalışmakta olup sürekli aktif değil. Herhangi bir çip okuyucu ile radyo dalgası gönderildiğinde gönderilen radyo dalgasını yansıtarak çalışmakta olup hayvana herhangi bir zararı bulunmuyor.

8-hayvanı ölen kişi ne yapmalı?

Sahipli ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilmesi ve hayvanların pasaportları teslim edilerek sistemden düşülmesi gerekmektedir.

9-Sahip değişikliği nasıl yapılacak?

Ev hayvanlarının sahip değişikliği işlemi için ‘ev hayvanı sahip değişikliği belgesi’yle 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine müracaat ederek veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliğinin işlenmesi gerekiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.