Ekolojiİklim KriziManşet

Çanakkale’de orman yangını: Dört köy boşaltıldı

0

Çanakkale Merkez‘e bağlı Damyeri mevkiinde, ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Kayadere ve Kurşunlu köylerini tehdit eden yangına çok sayıda arazöz, iş makinesi, uçak ve helikopterle müdahale ediliyor.

16 Temmuz’da yanan bölgesinin hemen yakınında çıkan yangın nedeniyle Kayadere, Damyeri mevkii, Ulupınar ve Belen köyleri boşaltıldı, hayvanlar meralardan uzaklaştırıldı. Çanakkale-Çan karayolu da ulaşıma kapatıldı.

Çanakkale Valiliği‘nden yangınla ilgili yapılan açıklamada şunlar denildi:

“İlimiz merkez Kayadere köyü civarında başlayan orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Kayadere köyümüz tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Yurdu’nda misafir edilecektir. Ayrıca Çanakkale-Çan karayolu da tedbir amaçlı trafiğe kapatılmış olup vatandaşlarımızın alternatif yolları kullanmaları ve görevli personelin ikazlarına riayet etmeleri önem arz etmektedir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.zİlimize geçmiş olsun dileklerimizle kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Çanakkale Belediyesi de sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile yangın bölgesinde hayvanların tahliye edilmeye başlandığını duyurdu:

“Yangın bölgesindeki can dostlarımız için seferber olduk. Belediyemize bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğümüz ekiplerince Damyeri Mevkinde başlayan yangından etkilenen canlar, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde geçici süreliğine misafir edilmek üzere yangın bölgesinden tahliye ediliyor.”

Fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliğinin etkisiyle, Türkiye’nin batı ve güney kesimlerinde yüksek sıcaklıklar etkisini göstermeye devam ediyor.

Sıcak ve kuru hava koşulları, orman yangınlarının ortaya çıkmasını ve yayılmasını kolaylaştırıcı etkide bulunuyor.

Hatay, Çanakkale, Muğla ve Mersin’de orman yangınları

Çanakkale’de orman yangınında üçüncü gün: Altı köy tahliye edildi

Valilik, rüzgar nedeniyle yayılan yangın nedeniyle dört köyün tedbir amaçlı boşaltıldığını da belirterek, “Orman Yangını Nedeniyle Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacaktır. Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.