İklim KriziManşetTürkiye

Hatay, Çanakkale, Muğla ve Mersin’de orman yangınları

0

Fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliğinin etkisiyle, Türkiye’nin batı ve güney kesimlerinde yüksek sıcaklıklar etkisini göstermeye devam ediyor. Sıcak ve kuru hava, orman yangınlarının ortaya çıkmasını ve yayılmasını kolaylaştırıcı etkide bulunuyor.

Hafta sonu boyunca Hatay, Çanakkale, Mersin ve Muğla illerinde orman yangınları meydana geldi. Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ile Muğla’nın Milas ilçesindeki yangınlar kontrol altına alınırken, Hatay ve Çanakkale ve Mersin’deki yangınlara müdahale devam ediyor.

Hatay: Sazlık ateşi orman yangınına dönüştü

Hatay‘ın Belen ilçesinde bahçedeki sazlık alanın temizliği için yakılan ateşten çıkan orman yangını, ikinci gününde devam ediyor. Ekiplerin, yangını söndürmek için karadan ve havadan müdahalesi sürüyor.

Dün (16 Temmuz) saat 14.00 sıralarında ilçeye bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş, kontrolden çıkarak ormanlık alana sıçradı.

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere‘de yaşayan vatandaşlar tahliye edildi. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangında ilk belirlemelere göre yedi ev yanarken, dört araç da hasar gördü. Ayrıca, söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün otomobille çarpıştığı kazada, otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yaklaşık 120 hektarlık alanda etkili olan yangın, gece de devam etti. Gece görüşlü heliktopterle devam eden hava müdahalesine günün aydınlanmasıyla uçaklar ve diğer helitopterler de dahil oldu. Orman Genel Müdürlüğü‘nün 450 personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlar ile bölge halkı, yangını söndürmek için ikinci günde de çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan yangına neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişinin de adli işlem süreci devam ediyor.

Çanakkale: Bir köy tahliye edildi

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde, dün saat 16.30 sıralarında örtü yangını çıktı. Yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü‘ne ait 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, dört dozer, dört trayler, yedi helikopter, dört uçak, bir komuta aracı kamu ve özel sektör ait iş makineleri yönlendirildi.

Havanın kararmasının ardından bir gece görüşlü yangın söndürme helikopteri gece boyunca yanan alevlere müdahale etti. Söndürme çalışmalarına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek verdi. Balıkesir ve Bursa‘dan gelen takviye ekiplerle 50’nin üzerinde arazöz ve 500’den fazla personel yangına söndürmeye çalışmalarına katıldı.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Kemel ve Yukarı Okçular köylerindeki ormanlara da sıçradı. Tedbir amaçlı 211 nüfuslu Kemel köyündeki vatandaşlar tahliye edildi. Vatandaşlar tedbiren otobüslerle il genelindeki çeşitli Kredi ve yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirildi.

Mersin: Bölge halkı ekiplere destek veriyor

Dün, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Kavakoluğu Mahallesi‘ndeki ormanda henüz belirlenemeyen nedenle saat 18.00 sıralarında orman yangını çıktı.

İhbar üzerine bölgeye üç yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz, ilk müdahale aracı ve ekipler sevk edildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale başlattı.

Havanın kararmasının ardından müdahale karadan devam etti. Bölgedeki rüzgarlı havanın etkisi ve sarp arazi nedeniyle hızla büyüyen yangına emniyet güçlerine bağlı TOMA’lar müdahale etti. Bölge halkı da ekiplere destek verdi.

Muğla

Milas-Bodrum Havalimanı Kavşağı yakınlarındaki makilikte, cumartesi günü (15 Temmuz) günü saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 18 helikopter ve 12 uçak ile havadan, 30 pikap, beş ilk müdahale aracı, 59 arazöz, 18 su ikmal aracı, sekiz dozer, sekiz treyler, 11 yer ekibi, iki greyder, iki yönetim aracı, 45 teknik personel, 30 memur ve 485 personelle karadan yangına müdahale edildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı erlerinin yanı sıra gönüllüler, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait TOMA da söndürme çalışmalarına destek oldu.

Komandolar ise yangının Kemaliye Mahallesi’ndeki yerleşim yerine sıçrama ihtimaline karşılık bölgede yaşayan yaşlıları tahliye etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ise helikopterlerle uçakların su aldığı alanlardaki tedbirlerle, yangınla mücadelenin güvenli şartlarda yapılmasını sağladı. Gece uçma kabiliyetine sahip üç helikopter de soğutma çalışmalarına destek oldu.

Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın, 7 saatte kontrol altına alındı. Yangında 5 hektarı maki, 160 hektar alan zarar gördü.

Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında yangının başladığı yerde Muğla Jandarma Komutanlığı ekipleri inceleme yaptı.

Oluşturulan özel ekip tarafından yapılan teknik-fiziki inceleme ve araştırma sonucu, yangının Mahmut Dilbaz’ın otomobilinin içerisinden yol kenarına attığı torpil nedeniyle çıktığı belirlendi. Milas’ın Koru Mahallesi’ndeki evinde gözaltına alınan Dilbaz, jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Dilbaz’ın evinde ve bahçesinde yapılan aramada torpil parçaları bulundu.

Gökçeada (Çanakkale)

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi Dereköy mevkiinde cumartesi günü ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleler sonucu 16,5 saat sonra kontrol altına alındı.

Marmaros mevkisindeki ormanda, saat 16.00 sularında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın da etkisi ile kısa sürede büyüdü. Bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü‘ne ait dokuz yangın söndürme helikopteri, dört uçak, 19 arazöz, bir ilk müdahale aracı, dört su ikmal aracı ve iki dozer ile çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler, havadan ve karadan müdahale başlattı.

Sabaha kadar süren çalışmalarla yangın, 16,5 saatlik müdahalenin ardından dün saat 08.30 sıralarında kontrol altına alındı.

Yangında 15 hektar orman, 35 hektar mera ve 60 hektar açık alan olmak üzere toplam 110 hektar alan zarar gördü. Bölgedeki soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.